Nederlandse Vereniging van journalisten

Voorstellenpakket ANP-cao

25 februari 2004 Brief aan de NVJ-leden bij het ANP

De NVJ zal over enige weken een definitief voorstellenpakket formuleren voor de CAO-onderhandelingen 2004. In overleg met de onderhandelingsdelegatie is het onderstaande concept-voorstellenpakket samengesteld.

Graag vernemen wij van u of u het voorstellenpakket ondersteunt. Ook kunt u aanvullende of alternatieve voorstellen inbrengen. Indien hieraan behoefte is, zal er binnenkort een ledenbijeenkomst worden gehouden om de voorstellen nader te bespreken.

U kunt tot 4 maart reageren via anp@nvj.nl , fax 020-6624901 of via de antwoordenveloppe.

Het definitieve voorstellenpakket, dat wij daarna vaststellen, sturen wij u uiteraard toe.

Wij houden u op de hoogte over het verloop van de onderhandelingen en rekenen op uw steun.

Met vriendelijke groet,

namens de onderhandelingsdelegatie,
Gerrit Jan Hendriksen,
Henk van Lierop
Henk Kool (Vz)

Thomas Bruning,
secretaris NVJ

Voorstellenpakket CAO 2004 ANP


1. Looptijd: Een CAO met een looptijd van 1 jaar (1/01 2004 t/m 31/12 2004)


2. Loon en pensioen: Gelet op de gezonde financiële positie van ANP en de stijging van de arbeidsproductiviteit binnen de organisatie vragen wij een incidentele uitkering ter hoogte van 1,5%. Daarnaast willen we, mede ter compensatie voor de negatieve effecten van de invoering van een middelloonregeling per 1/1/2004 een extra periodieke stap in 2004 van 1% bij goed functioneren. Met name medewerkers die nog niet het einde van hun schaal hebben bereikt, worden hierdoor enigszins gecompenseerd in de pensioenschade, die zij oplopen.


3. Compensatie ziektekosten: Voor ziekenfondsverzekerden en particulier verzekerden wensen wij nader uit te werken afspraken te maken over compensatie vanwege de verkleining van het basispakket en (daarmee) de stijgende premies in bijzonder voor de aanvullende verzekeringen.


4. Onkostenvergoedingen: Wij stellen voor een vergoedingsregeling in de CAO vast te leggen:

Beroepsonkostenvergoeding specifiek bedoeld om door de fiscus erkende en niet door andere bedrijfsregelingen vergoede beroepskosten te financieren (abonnementen periodieken, kosten beroepsvereniging, vakliteratuur, internet/adsl-abonnement). Uitkering zal alleen plaatshebben indien medewerker gemaakte kosten kan aantonen.

4b Autokostenregeling: De wetgever is voornemens de fiscale vergoedingsvrijstelling voor zakelijke kilometers terug te brengen naar EUR 0,18 . Nu wordt EUR 0,28 fiscaal vrij vergoed. Berekeningen van de ANWB hebben uitgewezen dat met laatstgenoemd bedrag al bijna geen auto te rijden valt. De kilometervergoeding dient derhalve te worden verhoogd naar EUR 0,34 ct bruto.


5. Sabbatical verlof/ verlofspaarregeling: In het kader van een door de werkgever uit te werken verlofspaarregeling (toezegging CAO 2003) stellen wij voor sabbatical verlof als recht voor de medewerker op te nemen in de CAO. De duur van het verlof wordt in overleg met de werkgever overeengekomen, waarbij slechts zwaarwegende bedrijfsbelangen reden kunnen vormen voor weigering. Tijdens onbetaald verlofperiode wordt pensioenopbouw door werkgever doorbetaald. Dit onbetaalde verlof kan aanvullende op gespaard verlof worden opgenomen.


6. Ontwikkelingsverlof: Wij stellen voor om binnen de CAO een mogelijkheid te creëren waardoor ervaren ANP-medewerkers gedurende een kortlopende periode in de gelegenheid worden gesteld hun ervaringen en kennis te delen met collega's in ontwikkelingslanden. Uitvoering en financiering van de hiermee gemoeide kosten kan via SCO (Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking). ANP zorgt voor doorbetaling loonkosten


7. Loongebouw: Omdat de discussie over een nieuw loongebouw in de dagblad-CAO nog in volle gang is, stellen wij voor om vooralsnog geen wijzigingen in het loongebouw ANP door te voeren.


8. Evaluatie inconveniëntieregeling: Graag ontvangen wij een evaluatie van het eerste jaar