Openbare Bibliotheek Oss

23 december 2003

Blikopener en de Landelijke Gedichtendag: Elma van Haren in gesprek met Wim van Til

En het stond vast:
als een dichter krast
is krassen
het gedicht.

Op maandag 26 januari a.s. is dichter Elma van Haren te gast in de Bibliotheek Oss. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats ter gelegenheid van de Landelijke Gedichtendag. De avond wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks in samenwerking met Poëziecentrum Geffen. Poëziekenner en -liefhebber Wim van Til gaat in gesprek met Elma van Haren en zij leest voor uit eigen werk.
Toegangskaarten à 3,50 zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. De activiteit maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Elma van Haren
Elma van Haren (Roosendaal, 1954) studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch en vestigde zich als beeldend kunstenaar in Amsterdam. Gaandeweg is zij uit notities korte verhalen gaan schrijven, later voornamelijk poëzie. Haar eerste gedichten werden gepubliceerd in Avenue, het glossy maandblad waar Cees Nooteboom de literaire regie voerde. In 1988 verscheen haar eerste bundel De reis naar het welkom geheten. De bundel was een verademing, een verfrissing en werd onderscheiden met de C. Buddingh'prijs voor het beste debuut en de Prijs van de Nederlandse Poëzie.
Daarna verschenen o.a. De wankel (1989), Boxmeer (1995), Grondstewardess (1996) en Eskimoteren (2000). Inmiddels heeft ze ook bundels met kindergedichten geschreven: De Wiedeweerga (1998) en Het krakkemik (2003).
De invloed van de beeldende kunst is gelukkig nog steeds merkbaar in haar poëzie, zowel in typografie als in de woordenvloed, de beeldenrijkdom en de verrassende symbolen.

Inleider Wim van Til
Wim van Til (Leiden, 1955) is dichter, opleidingsadviseur en beheerder van het Poëziecentrum Geffen, een studie- en documentatiecentrum voor moderne nederlandstalige poëzie. Hij startte in 1999 met de poëzielezingen in het kader van de Landelijke Gedichtendag in samenwerking met Boekhandel Derijks en de Bibliotheek Oss. Na 4 mannen op rij (Gerrit Kouwenaar, Rutger Kopland, Jean Pierre Rawie en Toon Tellegen), was vorig jaar Joke van Leeuwen te gast.
Wim van Til schreef zelf drie dichtbundels die in 2000 werden samengebracht in de verzamelbundel Sleutelhouder. Hij werkte sindsdien samen met beeldend kunstenaar/graficus Gerrit Westerveld aan een tweetal publicaties: Aaltense zangen en De reestap over het leenveld.
In de maand voor de lezing verzorgt hij met materiaal uit het Poëziecentrum een presentatie over Elma van Haren in een vitrine op de begane grond van de Bibliotheek Oss.