Actueel

Voorlopige getuigenverhoren inzake NAVO-bombardementen Belgrado en Nis
Bron: Rechtbank 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 21-01-2004

Persbericht - Op maandag 26 januari 2004 zal één van de rechters uit de civiele sector van de rechtbank 's-Gravenhage een aantal getuigen horen in de zaak Medic c.s. tegen de Staat.

Medic c.s. zijn slachtoffers dan wel nabestaanden van slachtoffers van de NAVO-bombardementen op de RTS-studio in Belgrado, respectievelijk op doelen in de stad Nis, in het voorjaar van 1999. Zij overwegen een civiele procedure aan te spannen tegen de Staat en eventueel ook tegen personen die volgens hen verantwoordelijkheid dragen voor de besluitvorming rond die aanvallen, waaronder de betrokken bewindslieden en kamerleden.
Vooruitlopend daarop hebben zij verzocht een groot aantal getuigen te horen in een zogenoemd voorlopig getuigenverhoor.

De rechtbank heeft destijds het verzoek tot het horen van getuigen afgewezen. In hoger beroep heeft het gerechtshof echter beslist dat de rechtbank als getuigen dient te horen Wim Kok, Jozias van Aartsen, Frank de Grave en Jeltje van Nieuwenhoven, ten tijde van de bedoelde aanvallen respectievelijk minister-president, minister van buitenlandse zaken, minister van defensie en voorzitter van de Tweede Kamer.

Het gerechtshof heeft tevens bepaald dat de verhoren zich dienen te beperken tot de vraag in hoeverre bij deze aanvallen normen van humanitair oorlogsrecht zijn geschonden.

Rechter-commissaris
Rechter-commissaris (de rechter die de verhoren afneemt) in deze zaak is mr. drs. P.A. Koppen.

Aanvang getuigenverhoren
De getuigen zijn opgeroepen op de volgende tijdstippen:
09.30 uur - de heer Van Aartsen
11.00 uur - de heer De Grave
13.30 uur - de heer Kok
15.00 uur - mevr. Van Nieuwenhoven

Plaats getuigenverhoren
De getuigenverhoren zullen plaatsvinden in zaal H 2 van het Paleis van Justitie in Den Haag.

Audio-visuele opnamen
Tijdens de zitting zullen in ieder geval geen audio-visuele opnamen mogen worden gemaakt van de feitelijke verhoren. De rechtbank zal, zo mogelijk, één dezer dagen nader berichten of bij de aanvang van de verhoren opnamen mogen worden gemaakt van de getuigen.

Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank, tel. (070) 381 1943