Nederlandse Vereniging van journalisten

26/1/2004 NVJ Algemeen

Europese maatregelen bedreigen financiële journalistiek

De maatregelen die de Europese Commissie onlangs heeft aangenomen voor de omzetting van de richtlijn marktmisbruik, blijken zeer negatieve gevolgen te kunnen hebben voor financiële berichtgeving. Dit terwijl Eurocommissaris Bolkenstein eerder had verzekerd dat de invloed van deze richtlijn op de financiële journalistiek zo beperkt mogelijk zou blijven en dat voldoende ruimte zou worden gelaten voor zelfregulering. De nieuwe Europese maatregelen kunnen leiden tot opdroging van journalistieke bronnen en daarmee leiden tot een ernstige beperking van de informatievoorziening. De richtlijn marktmisbruik voorziet in een verbod van marktmanipulatie en een aanscherping van het verbod op het gebruik van voorkennis. Zo verbiedt de richtlijn het bewust verspreiden van onjuiste of misleidende financiële informatie of geruchten. Journalisten zijn na een sterke lobby uitgezonderd van de richtlijn. De nieuwe implementatiemaatregelen zijn echter zo geformuleerd, dat de richtlijn wel degelijk gevolgen kan hebben voor journalisten die schrijven over de financiële markt en de bladen die financiële berichtgeving publiceren.
Na een uitgebreide consultatieronde waarin de richtlijn marktmisbruik aan de lidstaten is voorgelegd en de inhoud is besproken, komen de implementatiemaatregelen als een zeer onaangename verrassing. Ze gaan veel verder dan de oorspronkelijke richtlijn en hebben een veel grotere en negatieve invloed op de media, zowel in Europa als in derde wereld landen. Zo worden verplichtingen opgelegd met betrekking tot het onthullen van identiteit, belangen en bronnen bij het verspreiden van bepaalde financiële informatie. Verder dient volgens de implementatiemaatregelen zelfregulering gelijkwaardig te zijn aan de maatregelen die worden opgelegd aan beleggingsbedrijven, terwijl in eerste instantie lidstaten vrij waren hier zelf invulling aan te geven.

De Europese verenigingen van journalisten en uitgevers hebben gezamenlijk een brandbrief geschreven aan verantwoordelijk commissaris Bolkenstein, waarin zij hun zorgen uiten over de recente ontwikkelingen. Zij wijzen onder meer op het feit dat de Europese Unie geen competentie heeft om media-inhoud te reguleren en dat de nieuwe maatregelen inbreuk maken op de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in artikel 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

De maatregelen dienen voor 12 oktober dit jaar in Nederlandse wetgeving te zijn omgezet. Het Ministerie van Financiën is het verantwoordelijke ministerie en is reeds benaderd door de Nederlandse vertegenwoordiging van journalisten en uitgevers, de NVJ en de NDP.

Meer informatie:
Hans Verploeg/NVJ 020 6766771 of 06 5317 5829
Jan Willem Gast/NUV 020 4309 171
Fiona Vening/NUV 020 4309 168