Anti Racisme Informatie Centrum

email

'DEBATTLE': Een heftig jongerendebat op komst over de rolverdeling tussen jongens en meiden

Debatteer nu al mee via radiostation FunX en www.funx.nl!

Hoe denken jongeren over de rolverdeling tussen jongens en meiden? Het is maar beter een goede opleiding te hebben voor als je er later onverhoopt alleen voor komt te staan. Werkende moeders gaan meestal veel beter met hun schaarse tijd om dan niet werkende moeders. Als mijn moeder eerlijk is vindt ze het jammer dat ze zelf geen opleiding heeft kunnen kan volgen. 26 januari 2004 staat dit onderwerp in de Amsterdamse poptempel Paradiso centraal tijdens het jongerendebat Debattle. Minister de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft de officiële aftrap voor dit debat, een gezamenlijk initiatief van het ministerie en de populaire jongerenzender FunX. Bekende DJs en VJs zetten de muzikale toon, terwijl hip-hop-iconen tijdens zogenoemde battles de zaal op scherp zullen zetten. Jongeren kunnen vanaf januari al volop mee debatteren tijdens radio-uitzendingen van FunX en via www.funx.nl. Zij worden dan ook opgeroepen om prikkelende stellingen te deponeren die aan de basis kunnen staan van het jongerendebat op 26 januari.

De rolverdeling tussen man en vrouw is een thema dat ook jongeren aangaat. Daarom hebben FunX, dé radiozender voor jongeren, en het ministerie de krachten gebundeld met als doel zo veel mogelijk luisteraars op te roepen deel te nemen aan dit debat. FunX wil vanaf januari hun aandacht vestigen op het rollenpatroon tussen jongens en meiden en roept jongeren op nu al hun mening over dit veelbesproken thema te geven. Of het nu gaat om Hindoestaanse jongeren, kids met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond of andere stadsjongeren. Jongeren met een duidelijke en uitgesproken mening krijgen zo gelegenheid richting te geven aan het debat op 26 januari. Bijvoorbeeld door tijdens Debattle zitting te nemen in het discussieforum of als publiek het debat bij te wonen. Een discussie waarbij jongeren uit uiteenlopende doelgroepen en met verschillende culturele achtergronden verbaal met elkaar de degens kunnen kruisen. Het debat wordt geopend door minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die daarna het stokje overgeeft aan de FunX-host.

Debattle

Hip-hop-coryfeeën geven tijdens Debattle op geheel eigen wijze invulling aan dit thema en zullen elkaar in zogenoemde battles het vuur aan de schenen leggen. Het fenomeen de Battle is komen overwaaien uit de States en is een zeer populaire hip-hop-variant, waarbij taalkunstenaars elkaar aftroeven met raps en woordspelingen. Naar het voorbeeld van hip-hop-icoon EMINEM die in de film 8 Mile de toon zette voor deze nieuwe hype, betreden Nederlandse toppers in Paradiso de arena om in een paar minuten een stevige woordenstrijd met elkaar aan te gaan. De geesten worden vóór elk debat alvast op scherp gezet door korte videoclips, waarin FunX-verslaggevers de straat op gaan om jongeren aan de tand te voelen over de rolverdeling tussen jongens en meiden. Uiteraard krijgt de zaal na elke battle volop de gelegenheid om te reageren en kunnen zij hun stem uitbrengen op een paar uitdagende en prikkelende stellingen.

Gezamenlijk initiatief

Hoewel negentig procent van de mensen het belangrijk vindt dat taken gelijkwaardiger tussen mannen en vrouwen worden verdeeld, is de werkelijkheid vaak weerbarstiger. Er worden dikwijls wel afspraken gemaakt, maar die worden lang niet altijd nagekomen. Dat kan anders en daarom hebben het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en FunX de handen ineengeslagen. Het onder jongeren zeer populaire FunX staat met radio-uitzendingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in het hart van de jongerencultuur. FunX laat bovendien alles horen: zowel uiteenlopende muziekstijlen, eigentijdse cross-overs als discussies over allerlei serieuze themas die jongeren bezighouden. Het rollenpatroon tussen jongens en meiden is zon onderwerp. Het ministerie wil de discussie over deze rolverdeling eveneens aanzwengelen als vervolg op het landelijke project Mannen in de Hoofdrol die eerder dit jaar van start ging.

Projecten

De projecten 'Mannen in de Hoofdrol' zijn opgezet door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (CINOP) en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW). De projecten worden gedeeltelijk gefinancierd uit het EQUAL-programma van het Europees Sociaal Fonds en lopen tot oktober 2004.