Gemeente Laarbeek



* Wijkdebat buurtbewoners De Regt in Ontmoetingscentrum Beek en Donk
* Aanleg drukriolering buitengebied

Wijkdebat buurtbewoners De Regt in Ontmoetingscentrum Beek en Donk Op 26 januari 2004 is er vanaf 19.30 uur in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk een wijkdebat voor buurtbewoners van wijk De Regt. Tijdens dit wijkdebat gaan buurtbewoners met elkaar in discussie over allerlei onderwerpen die spelen in hun wijk

Het wijkdebat vindt plaats in het kader van het project "Regt toe, Regt aan", een project dat is voortgekomen uit het leefbaarheidsproject dat een aantal jaren geleden in de wijk van start is gegaan. Het leefbaarheidsproject is een aantal jaren geleden opgestart door de gemeente, Stichting Welzijn Laarbeek, woningstichting, politie en buurtbewoners. De wijk is opgeknapt en ongeveer een jaar geleden is, in vervolg daarop, begonnen met het verbeteren van de sociale leefbaarheid in de wijk. Het wijkdebat is de afsluiter van dit traject.

Het doel van het debat is om zogenaamde `Regtregels' op te stellen en te toetsen aan de dagelijkse praktijk. Daarnaast geven de bewoners aan welke regel zij het belangrijkste vinden. De regels gaan gelden voor alle bewoners van wijk De Regt en worden toegevoegd aan de huurcontracten. Alle wijkbewoners hebben voor de bijeenkomst een uitnodiging ontvangen. Zo kunnen ze samen met de betrokken partijen hun eigen Regtregels kiezen! Door de projectgroep is een film gemaakt over De Regt, waarbij bewoners geïnterviewd zijn en jongeren en diverse instanties gevraagd is naar hun mening over de wijk en de opgestelde `Regtregels'. Deze film zal worden gedraaid tijdens de het wijkdebat.

Aanleg drukriolering buitengebied
In het buitengebied van de gemeente Laarbeek zijn er zo'n 140 panden niet aangesloten op de riolering. In veel gevallen zal het ongezuiverde afvalwater van deze panden worden geloosd op de bodem of het oppervlaktewater. Dergelijke ongezuiverde lozingen zijn met ingang van 1 januari 2005 ingevolge de Wet Milieubeheer niet langer toegestaan.
De gemeente heeft een zogenaamde "zorgplicht". Dit betekent dat de gemeente moet zorgdragen voor het inzamelen en transport van afvalwater.
Indien echter de kosten voor de aanleg van riolering te hoog worden kan de gemeente ontheffing van deze zorgplicht aanvragen. De gemeente is dus niet verplicht om overal riolering aan te leggen. Daar waar zij daartoe niet verplicht is, dienen eigenaren van panden zelf zorg te dragen voor de aanleg en het onderhoud van een IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater, een minizuiveringsinstallatie), of een verbeterde septic tank.

De gemeenteraad heeft echter in oktober 2003 besloten om in principe alle panden aan te sluiten op de riolering. Van de bewoners wordt hierbij een eigen bijdrage verwacht.

Informatieavond
Op donderdag 29 januari 2004 zal om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg te Beek en Donk een algemene informatieavond worden gehouden. De betrokkenen zullen binnenkort een persoonlijke uitnodiging ontvangen met een informatiefolder.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben kunt u terecht bij de heer C. Scheepers afdeling Openbare Werken tel. 0492-451411.

Terug naar boven
Onroerende-zaakbelastingen