Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten richten projectgebied Amsterdam-Arena in

(22 januari 2004)

Het projectgebied Amsterdam-Arena in Amsterdam Zuidoost is dit jaar het onderwerp van de instituutsbrede projectweek van het Instituut Bouwkunde en Civiele Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Van maandag 26 tot en met vrijdag 30 januari werken studententeams uit het eerste, tweede en vierde jaar van de studies Bouwkunde, Civiele Techniek en Vastgoedkunde in competitieverband aan de oplossing van specifieke projectopdrachten.

Amsterdam-Arena is een interessant voorbeeld van een plangebied waarin verschillende grootschalige 'nieuwe' functies met elkaar gecombineerd zijn en nog moeten worden. Het is een nieuw centrum voor de stad met een meervoudig ruimtegebruik waar nog allerlei opgaven liggen, zoals het functioneren en inrichten van openbare en collectieve ruimten, de relaties met het winkelcentrum De Amsterdamse Poort en de inpassing van nog toe te voegen woonfuncties. Het is tevens een actueel voorbeeld van het bouwen aan 'de nieuwe stad' waar een nog niet eerder bestaand stadsmilieu vorm krijgt.

Ook in vakkringen bestaat veel belangstelling voor de jaarlijkse projectweek van de Hogeschool van Amsterdam. Gastdocenten en juryleden van gerenommeerde bedrijven en architectenbureaus zorgen in hun gastcolleges voor theoretische onderbouwing en praktijkvoorbeelden. Op deze manier worden studententeams klaar gestoomd om in korte tijd ingewikkelde vraagstukken op te lossen.

Het doel van de projectweek is vierledig: studenten uit verschillende studiejaren laten samenwerken zodat ze van elkaar kunnen leren; het versterken van de banden met bedrijven uit het werkveld; het leveren van een bijdrage aan een belangrijk Amsterdams project; en het opbouwen van kennis van meervoudig en intensief ruimtegebruik.

De projectweek wordt gehouden in gebouw Leeuwenburg van de Hogeschool van Amsterdam. Maandag 26 januari wordt geopend met inleidingen over de betekenis van het project Amsterdam-Arena voor de stad Amsterdam en stadsdeel Zuidoost. Sprekers zijn wethouder drs. Duco Stadig en stadsdeelvoorzitter drs. Elvira Sweet; drs. Cor Brandsema en ir. Dick Bruijne, respectievelijk projectdirecteur en supervisor van het project; ir. Pi de Bruin, partner van de Architecten Commissie die al diverse gebouwen in het gebied heeft gerealiseerd; en ir. Rob Viveen, voormalig projectmanager van Pro Rail, die in samenwerking met Arcadis/Grimshaw het station Bijlmer ontwikkelt.

Dinsdag 27 januari geven 14 deskundigen uit de praktijk gastcolleges over verschillende aspecten van het projectgebied. Ook een wandeling door het gebied maakt deel uit van deze creatieve en intensieve week.

Na een voorselectie presenteren de twaalf genomineerde studentengroepen vrijdag 30 januari om 14.00 uur in het Auditiorium van de HvA hun oplossingen, waarna de externe vakjury de prijswinnaars bekend maakt. Terwijl de jury zich beraadt zal architect ir. Sjoerd Soeters het pubiek onderhouden met een kritische slotbeschouwing over het projectgebied Arena.

Deze instituutsbrede projectweek kwam tot stand dankzij nauwe samenwerking tussen de HvA, Projectbureau Amsterdam-Arena en de bijdragen van prominente personen en bedrijven uit het werkveld Bouwkunde, Civiele Techniek en Vastgoedkunde.


---

Contactpersoon voor de pers

Astrid Prummel
tel. 020 570 26 08
e-mail: a.c.prummel
@mc.hva.nl