Ingezonden persbericht


Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

UNHCR-TOPVROUW FELLER: VERWARREN VLUCHTELINGEN MET MIGRANTEN SLECHTE ZAAK

5e lezing in serie over Migratie & Ontwikkeling

Rotterdam, 23 januari 2004

"Are refugees migrants? A dangerous confusion". Dat is de titel van de 5e lezing in de SID-cyclus "Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging". De lezing wordt verzorgd door Erika Feller, directeur van het Department of International Protection van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR .
Datum: maandag 26 januari a.s.; lokatie: Vrije Universiteit, Amsterdam; aanvang 18.00 uur.

Vluchtelingen en irreguliere migranten zijn niet hetzelfde. Uit de ervaring van UNHCR blijkt dat verwarring over deze twee begrippen de algemene bescherming van vluchtelingen ondermijnt, zo stelt Feller. Het verwarren van vluchtelingen met migranten door beide aan te merken als een soort "ondersoort" van de meer "klassieke" migrant heeft negatieve gevolgen voor vluchtelingenbescherming én voor het bredere migratiedebat. Als instelling voor de bescherming van vluchtelingen heeft de UNHCR een mandaat voor slechts een specifiek aspect van het bredere vraagstuk van irreguliere migratie. Maar gezien de verbanden tussen migratiestromen en het beheren en beheersen van het asielvraagstuk, en in het belang van een betere bescherming van vluchtelingen, is UNHCR zeer betrokken bij het veel.bredere vraagstuk van de migratie. Feller zal in haar lezing ingaan op de kansen en valkuilen die zich in dit verband voordoen met betrekking tot de bescherming van vluchtelingen.

De Australische Erika Feller is een van de topmensen binnen UNHCR. Haar Department of International Protection is verantwoordelijk voor het kernmandaat van de organisatie: de bescherming van vluchtelingen wereldwijd. De afdeling richt zich op ontwikkeling en vaststelling van standaarden en normen van internationale bescherming, bevordering van de beginselen van internationale bescherming, en advisering bij beleidsontwikkeling en -uitvoering terzake.

SID-serie 2003-2004: Migratie & Ontwikkeling

Internationale migratie wordt als sociaal-economisch, cultureel en politiek fenomeen steeds belangrijker voor ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Het beleid van staten en de internationale gemeenschap is echter nog erg versnipperd. De omvang van de mondiale migratie en de gevolgen voor mensen in landen van herkomst, doorgang en bestemming, vragen echter om een nieuwe en geïntegreerde benadering die taboes aan de kaak stelt en uitdagingen benoemt en aangaat.

Met de lezingenserie Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging exploreert SID-Nederland de relatie tussen migratie en ontwikkeling vanuit internationaal, Europees en nationaal perspectief en mogelijkheden voor een aanpak die positief uitpakt voor alle betrokkenen. (Inter)nationale deskundigen en opinieleiders houden ieder een aspect van de relatie migratie-ontwikkeling tegen het licht.

De serie loopt van september 2003 tot juli 2004. Sprekers tot nu toe waren Koos Richelle, (Europese Commissie), Syed Mansoob Murshed (ISS), John Morrison (Respect|Europe) en Rita Süssmuth (voorzitter van de Kommission für Zuwanderung der Bundesregierung). Andere uitgenodigde sprekers zijn: Wim Deetman (burgemeester Den Haag), Thomas Friedman (New York Times), Ron Keller (Ministerie Buitenlandse Zaken/ Ontwikkelingssamenwerking), Ad Melkert (Wereldbank) en Theo Veenkamp (Ministerie van Justitie).

----------------------------------------