Rijksuniversiteit Groningen

007 Zetmeelconferentie in Indonesië

Samenwerking RUG, Avebe, Institut Teknologi Bandung

Datum: 23 januari 2004

Het zetmeelconcern Avebe, de Rijksuniversiteit Groningen en haar partner het Institut Teknologi Bandung organiseren op 26 en 27 januari 2004 in Bandung een conferentie `Directions in Starch Innovation' over de productie, verwerkingstechnologie en toepassing van zetmeel. Indonesië behoort tot de grootste zetmeelproducerende landen ter wereld. De wortel van de cassave, ook wel tapioca genoemd, is de bron van het zetmeel. Zetmeel wordt toegepast in de voedings-, papier- en textielindustrie.

Het symposium richt zich op vertegenwoordigers van de overheid, kennisinstellingen en de industrie. De Indonesische overheid hecht grote waarde aan de verbetering van de zetmeeltechnologie in de archipel. Het symposium wordt dan ook geopend door de minister van onderzoek en technologie van Indonesië. Sprekers zijn afkomstig van de Avebe (Veendam en Singapore), de RUG en van kennisinstellingen in Indonesië. De organisatoren verwachten 150 deelnemers op het tweedaagse symposium.

Extrusie

Eén van de sprekers is Julius Pontoh van de Universiteit van Manado. Hij bericht over de extrusie van cassave zetmeel. Hij heeft onderzoek verricht met een `Groningse' extruder: een geschenk van de RUG aan de universiteit in Manado. Hoewel het principe van de extruder niet meer is dan een wormwiel of worstmachine kent het veel toepassingen. Ieder stuk plastic in de woon- of werkomgeving is gemaakt met een extruder. Het apparaat vindt niet alleen toepassingen in de kunststof-industrie, maar ook in de voedingsindustrie.

Noot voor pers

Meer informatie: Theo Jurriens, voorlichting faculteit W&N, RUG, tel
+31653816959, e-mail: theo.jurriens@tiscali.nl