Gemeente Lingewaard


Bouwvergunning Vicariestraat
zorgvuldig tot stand gekomen

Na de sloop van tien seniorenwoningen aan de Vicariestraat in Huissen is een publieke discussie ontstaan over de geplande invulling. Volgens een aantal bewoners ligt er een kans om op deze locatie een plein met recreatieve waarden terug te brengen en de bouw elders te realiseren. Het college van burgemeester en wethouders vindt suggesties uit de samenleving belangrijk. Daar moet serieus en weloverwogen naar worden gekeken.

Echter, de gemeente Lingewaard heeft voor het project Vicariestraat, na afronding van een inspraakprocedure, een bouwvergunning afgegeven. Verder is met woningbouwvereniging Lingewaard Wonen een samenwerkingsovereenkomst aangegaan en zijn er contracten afgesloten. De gemeente kan en wil de bouwvergunning daarom niet intrekken.

Het college van burgemeester en wethouders vindt dat de bevolking de noodzakelijke duidelijkheid verdient door informatie te geven over de uitgebreide procedure die aan deze vergunningverlening vooraf is gegaan.

Over de ruimtelijke structuur en historische aspecten van Huissen-stad heeft de plaatselijke politiek zich eind zeventig en begin jaren tachtig uitgesproken. Dit mondde uit in het bestemmingsplan 'Voor de Kom Huissen'. Door de raad vastgesteld in december 1983. Een van de elementen is dat de Markt als stadsplein wordt aangegeven dat voldoende is voor het houden van evenementen.

Geschiedenis
In april 1999 besloot het toenmalige college van Huissen een principebesluit te nemen voor nieuwbouw aan de Vicariestraat. In september 2000 was een stedebouwkundig plan gereed waarmee het college in principe kon instemmen. In die nota werd gewezen op de ruimtelijke aspecten en wenselijkheid om de locatie anders in te richten. De bestaande seniorenwoningen waren een groot contrast met de monumentale panden. Het complex vormde een 'dorpse uitstraling'. Door een forsere bebouwing zal het gebied aan de Langstraat beter tot zijn recht komen.

In november 2000 ging de raad van de voormalige gemeente Huissen akkoord met het voorbereidingsbesluit. Zo staat in het raadsvoorstel: ,,Het plan van de woningstichting om tot de realisering van het appartementencomplex over te gaan sluit beter aan op de beoogde functionele en ruimtelijke structuur van de kom en de daarmee samenhangende herstructurering in het kader van het Toeristische Ontwikkelingsplan.'' December 2000 heeft de raad ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst met de woningstichting

Tegen het voorbereidingsbesluit werd door twee mensen bezwaar gemaakt. In maart 2001 was er een hoorzitting. In september kregen de bezwaarmakers schriftelijk bericht dat hun reacties geen aanleiding waren om het bouwplan aan te passen.

In februari 2002 heeft het plan gedurende vier weken ter visie gelegen. Er werd alleen bezwaar gemaakt tegen het rooien van een boom op de binnenplaats. Er volgde een schriftelijke toezegging dat er een andere boom wordt teruggebracht met een stamdiameter van circa 30 centimeter.

Toen de raad van de gemeente Lingewaard op 20 februari 2003 een nieuw voorbereidingsbesluit had genomen, is het wederom gepubliceerd. Op 18 maart hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland een verklaring van geen bezwaar afgegeven. Het college zag geen reden om de aanvraag van Lingewaard Wonen voor een bouwvergunning te weigeren. De vergunningverlening is 26 november 2003 op de gemeentepagina gepubliceerd.

Inmiddels zijn binnen de termijn twee bezwaarschriften binnengekomen. De behandeling vindt 9 februari plaats in de commissie voor Bezwaar en Beroep. De commissie brengt hierover verslag uit aan het college.

De nieuwbouw behelst tien seniorenwoningen, waarvan een deel is bestemd voor bewoners van de gesloopte woningen. Verder worden er twaalf zorgwoningen voor verstandelijk gehandicapten gebouwd en een winkelruimte. Mocht Lingewaard Wonen besluiten om voor de bouw aan de Vicariestraat een andere locatie te kiezen, dan begint de procedure weer opnieuw.

Bericht geplaatst op 26 januari 2004