Gemeente Lingewaard


Gebruik gehandicaptenparkeerkaart
in erfgebied en parkeerschijfzone

Voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart gelden bijzondere regels voor het parkeren in de winkelcentra van Lingewaard. Dit bericht is bedoeld om misverstanden over deze regels uit de wereld te helpen.

In het centrum van Huissen is in het najaar van 2002 een erfgebied ingevoerd, naast de al geldende parkeerschijfzone, ook wel blauwe zone genoemd.

In het centrum van Bemmel is in het jaar 2000 een parkeerschijfzone (blauwe zone) ingevoerd. De gebieden waarin de regelingen gelden zijn met borden en blauwe strepen op het wegdek aangegeven.

De bijzondere regels komen op het volgende neer:

Regel 1:
Een auto (of brommobiel) met een gehandicaptenparkeerkaart mag in een parkeerschijfzone overal en voor onbeperkte tijd staan. De vrije doorgang van het overige verkeer (waaronder voetgangers)mag niet worden gehinderd.

Regel 2:
Een auto (of brommobiel) met gehandicaptenparkeerkaart mag binnen een erfgebied maximaal drie uren parkeren buiten de vakken, maar er moet dan wel een parkeerschijf worden gebruikt om het aanvangstijd aan te geven. Ook in deze situatie mag de vrije doorgang van het verkeer (waaronder voetgangers) niet worden gehinderd.

Welke bepalingen zijn van kracht als, zoals in Huissen, tegelijk de regeling erfgebied en parkeerschijfzone gelden? Hierover is bij de invoering van het erfgebied in Huissen overleg geweest met verkeersdeskundigen van de politie. Conclusie was dat dan de regels van het erfgebied gelden.

Dit betekent dat voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart die in het centrum van Bemmel willen parkeren regel 1 geldt ,en voor parkeren in het centrum van Huissen regel 2.

Een gehandicaptenvoertuig mag in de parkeerschijfzone overal en voor onbeperkte tijd staan en er is geen verplichting tot het gebruiken van een parkeerschijf.

Bericht geplaatst op 26 januari 2004