Dienstenbond CNV

PinkRoccade: van DAVO naar BRAVO
26-01-2004

Zoals u waarschijnlijk weet, is er de afgelopen tijd intensief onderhandeld naar aanleiding van twee afspraken in de BRAVO 2003. De eerste afspraak betreft het pensioen bij PinkRoccade. Vakbonden en PinkRoccade overleggen over een nieuwe pensioenregeling die minder kosten meebrengt voor het bedrijf en de medewerkers. Dit overleg is nog volop aan de gang en u hoort hier binnenkort meer over.

De tweede afspraak betreft het overhevelen van onderwerpen uit de diverse DAVOs (Deel Arbeidsvoorwaarden Overeenkomsten) naar de BRAVO (CAO). Dit leidt tegelijkertijd tot harmonisatie van diverse arbeidsvoorwaarden binnen PinkRoccade.

Vakbonden zijn hier al lang voorstander van. PinkRoccade ziet hier pas sinds kort het voordeel van. Doel van de harmonisatie is het vergemakkelijken van de overstap van de ene werkmaatschappij naar de andere. Dit is iets wat vele collegas, al dan niet vrijwillig, de laatste tijd hebben ondervonden. Mede door de sectorvorming zal op dit vlak de rust nog niet zijn weergekeerd. Ook voorkomt het veel administratieve rompslomp en onduidelijkheid.

Daarnaast wordt er zeer veel energie gestoken in onderhandelingen tussen OR-en en directies. Doordat deze onderhandelingen steeds opnieuw op alle plekken moeten plaatsvinden, is er lang onzekerheid over de arbeidsvoorwaarden in de nieuwe situatie. Zo hebben collegas van u bij het huidige PRINS meegemaakt dat over hun arbeidsvoorwaarden wel 3 keer is onderhandeld, met alle onzekerheid vandien. Een omstandigheid die voor u en voor de bedrijfsvoering niet goed is.

Voor PinkRoccade komt er overigens een extra argument bij: het wordt makkelijker om de HR functie te centraliseren en gezamenlijk personeelsbeleid uit te voeren.

Geen nadelig gevolg voor u
Van tevoren hebben wij de afspraak gemaakt dat de harmonisatie per saldo niet ongunstig mag zijn voor de individuele werknemer. Dit is in het algemeen moeilijk te realiseren wanneer je op een groot aantal punten tot harmonisatie overgaat. Toch zijn we daar goed in geslaagd, samen met onze kaderleden die aan de onderhandelingen hebben meegedaan. Voor het CNV is dat Jacques van Hooijdonk.

We hebben daarvoor de belangrijke keuze gemaakt om het bedrijf wat betreft de arbeidsvoorwaarden op te splitsen in 'urenbedrijven' en 'niet-urenbedrijven'. De harmonisatie heeft zich uiteindelijk vooral binnen deze twee clusters afgespeeld. Er zijn dus nog steeds relatief grote verschillen tussen deze twee clusters.

Wat betekent dit in de toekomst?
De arbeidsvoorwaarden in de BRAVO zijn arbeidsvoorwaarden op CAO-niveau en komen in onderhandelingen tussen vakbonden en directie tot stand. Heel concreet betekent dit dat het nu voorliggende principe-akkoord geldend wordt op 31 december 2003. Per die datum worden de geharmoniseerde arbeidsvoorwaarden, die eerst in de DAVOs stonden, onderdeel van de BRAVO, dus van de CAO. Deze arbeidsvoorwaarden worden direct meegenomen bij de CAO-onderhandelingen voor de BRAVO 2004, tussen directie en vakbonden, die nog moeten starten.

Wat is er nu afgesproken?
Het is een groot pakket veranderingen geworden. Het hele pakket wordt toegevoegd aan de CAO 2003. De tekst van het pakket (het principe-akkoord) kunt u op Synergy vinden en wordt samengevat in het Synergybericht van HR. Als u geen toegang tot Synergy heeft, kunt u de tekst opvragen bij ons secretariaat, via apeldoorn@cnvdibo.nl.

Stemming
Het gaat hierbij om de verandering van de arbeidsvoorwaarden die aan u ter stemming wordt voorgelegd. Onze leden hebben inmiddels een stembiljet thuis gestuurd gekregen. Alleen de uitgebrachte stemmen worden geteld. Het biljet moet op vrijdag 30 januari as. bij ons binnen zijn.

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel: (0555772640) of email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.