Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

26 januari 2004

Nr. 04/016

Onderzoek in land- en tuinbouw: ruim 18 procent van ondernemingen stelt illegaal vreemdelingen tewerk

Bij 119 (ruim 18%) van 654 onderzochte ondernemingen in de land- en tuinbouw zijn in 2002 overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen geconstateerd. De Arbeidsinspectie heeft 101 processen-verbaal opgemaakt en 18 waarschuwingen gegeven. Daarbij ging het om 425 vreemdelingen, waarvoor de werkgever niet over de vereiste papieren beschikte. Van die groep hadden er 64 de status van asielzoeker en kwamen er 232 uit Midden- en Oost-Europese landen die per 1 mei a.s. toetreden tot de EU. Uit andere Oost-Europese landen als Bulgarije, Oekraïne, Azerbeidzjan en Rusland zijn 102 vreemdelingen aangetroffen.De overige vreemdelingen zijn afkomstig uit Turkije, Irak, Marokko en Afghanistan.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Er komt ook uit naar voren dat 53 werkgevers (13%) niet voldeden aan de identificatieplicht. Bij 10 van die bedrijven (19%) zijn vervalste documenten of kopieën daarvan aangetroffen. Een deel van de bezochte bedrijven, 425, is gevraagd of zij personeel betrekken via intermediairs. Ruim 30% van hen (138 ondernemingen) blijken gebruik te maken van een loonbedrijf en/of een uitzendbureau. Bij een derde daarvan is sprake van een gecertificeerd loonbedrijf of uitzendbureau. De middelgrote bedrijven (10 tot 100 werknemers) maken relatief vaker gebruik van een loonbedrijf of uitzendbureau dan kleine bedrijven (1 tot 10 werknemers), namelijk 38% tegenover 26%.

Tuinders zijn zelf verantwoordelijk voor hun personeelsvoorziening. Voorzover dat niet lukt op de Nederlandse arbeidsmarkt, kunnen ze via het project 'Seizoensarbeid' ondersteuning krijgen van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) bij het aantrekken van mensen uit Europa. Zo nodig helpt LTO de tuinders ook bij het aanvragen van tewerkstellingsvergunningen bij het Centrum voor Werk en Inkomen voor personeel van buiten de Europese Unie. Daarnaast loopt een project met het oog op certificering van loonbedrijven, om illegale tewerkstelling in de tuinbouw verder terug te dringen. Tuinders worden gestimuleerd alleen nog met erkende, bonafide bedrijven in zee te gaan. Aanleiding voor de projecten waren de moeizame personeelswerving en de veel voorkomende illegale tewerkstelling in de tuinbouw. Bij 56% van de onderzochte ondernemingen bleken de projecten bekend. Van die bedrijven heeft 13 procent vacatures uitgezet bij het project 'Seizoensarbeid'.