Lankhorst Public Relations

NZ: reisbestemming van het jaar!

ICN

Nijmegen, 26 januari 2004

Auteurs Lonely Planet reisgidsen kiezen tweede jaar op rij voor Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland: reisbestemming van het jaar !

Jaarlijks kiezen auteurs van de populaire reisgidsen Lonely Planet dé bestemming van het jaar. Nieuw-Zeeland is uitgeroepen tot winnaar van 2004. Het jury rapport vermeld bij de keuze "New Zealand is the perfect storm of spectacular scenery, hospitable citizenry, compelling culture and perceived geographic safety." De wereldwijde aandacht voor de filmtrilogie The Lord of the Rings, heeft er mede toe bijgedragen dat Nieuw-Zeeland zich voor het tweede jaar op rij dé reisbestemming van het jaar mag noemen.

Internationale films goed voor Nieuw-Zeeland
Mede door de successen van The Lord of the Rings en The Whale Rider groeit Nieuw-Zeeland uit tot een mondiaal filmdecor. Het adembenemende, zeer gevarieerde landschap lokt producenten, regisseurs en filmsterren uit alle windstreken. Op 8 januari jl. ging de film The Last Samurai met Tom Cruise in prémière, ook deze film is (grotendeels) in Nieuw-Zeeland (Taranaki/Noordeiland) opgenomen. Op de planning staat de film The Lion, the Witch and the Wardrobe. Gevolg van alle aandacht: toenemend toerisme. Zo groeide het aantal Nederlanders dat Nieuw-Zeeland bezocht in 2003 met 6 procent tot bijna 26.700.

Enorme impact
Nieuw-Zeeland beleeft ook ontzettend veel plezier aan de verfilming van de boeken van J.R.R. Tolkien. Toeristen uit alle werelddelen stromen toe en bezoeken de filmlocaties van Midden-Aarde, het continent waar de verhalen zich afspelen. Veel filmfans volgen het spoor van de hobbits Frodo Baggins en Samwise Gamgee die alles doen om `de ring' uit handen van het kwaad te houden. Dat spoorzoeken is een hele klus want regisseur Peter Jackson selecteerde liefst 150 filmlocaties, verspreid over geheel Nieuw-Zeeland. Ruige berglandschappen, uitgestrekte zandvlakten, dichtbegroeide oerbossen en sprookjesachtige meren; ze vormen een indrukwekkend decor voor het meesterwerk van Jackson.

Nieuwe grote films
Nieuw-Zeeland ontwikkelt zich de laatste twintig jaar als professioneel filmland. Door The Lord of the Rings is dit proces in een stroomversnelling gekomen. Inmiddels werken ongeveer 30.000 mensen in de film- en tv-industrie, ondersteunt de overheid veel filmprojecten en vormt het land een zeer geliefde locatie voor grootse rolprenten. En recent koos regisseur Andrew Adamson definitief voor Nieuw-Zeeland als decor voor The Lion, the Witch and the Wardrobe, een spectaculaire kinderfilm. Het verhaal gaat over vier kinderen die in Narnia belanden, een land waar een witte heks er voor zorgt dat het altijd winter blijft. De voorbereidingen zijn in volle gang, medio 2004 beginnen de opnamen op het Zuideiland.

Gunstig voor toerisme
De expansie van de filmindustrie straalt af op het toerisme. De beelden op het witte doek wekken bij veel reizigers belangstelling voor Nieuw-Zeeland op. En de toeristische sector speelt met onder meer arrangementen, routes, exposities en festivals in op de populariteit van de films. Met succes, want zo groeide het aantal toeristen uit de Verenigde Staten met 4 procent, uit Engeland met 10 procent en uit Frankrijk met liefst 15 procent. De groei uit Nederland bedroeg 6 procent, tot 26.700. Ons land is daarmee in Europa de derde toeristenleverancier aan Nieuw-Zeeland, na het Verenigd Koninkrijk (258.500) en Duitsland (51.840).

Voor meer informatie over Nieuw-Zeeland surf naar : www.newzealand.com

Wilt u meer weten over de Lonely Planet verkiezing surf dan naar: www.lonelyplanet.com

0402

Noot aan de redactie (