AutoRai

26-1-2004

De COPEN is in Nederland!

Het is zover! Vanaf heden kan de mini-roadster COPEN bij elke Daihatsu dealer besteld worden. Het is een lange weg geworden van concept naar productiemodel want al op de Tokyo Motor show in 1999 werd het eerste studiemodel als K-OPEN getoond aan het publiek.

Gelukkig zal hij binnenkort ook op de Nederlandse wegen rondrijden. Daihatsu presenteert hiermee de kleinste roadster ter wereld met elektrisch verzinkbare aluminium hard-top.

De naam COPEN is een combinatie van Compact en Open en duidt op een geraffineerde manier van compact autorijden en cabrio autorijden in één. De clou is een actieve hardtop; een elektrische, hydraulische manier van openen en sluiten van de hardtop. Vier hydraulische cilinders brengen het mechaniek in beweging, die de achterklep omhoog beweegt en het dak eronder verzinkt. Voor deze actie heeft de COPEN slechts 20 seconden nodig.

Het design toont aan alle kanten consequent doorgevoerde ronde vormen. Voor-, achter- en zijkanten alsook voor- en achterlichten zijn rond gevormd. Door de gelijke plaatsing van koplampen en achterlichten op de body van de auto lijken voor- en achterkant bijna identiek. Hoe compact de auto is, wordt benadrukt door de wielbasis van slechts 223 centimeter.

Zijn ontwapenende uiterlijk staat garant voor vele bewonderende blikken. Na de introductie in Japan zijn er al meer dan 18.500 COPENs verkocht met als gevolg dat er momenteel een levertijd geldt van meer dan vijf maanden. De COPEN eigenaren in Japan hebben zich al verenigd in maar liefst elf aparte clubs! Aangezien er alleen rechtsgestuurde versies in Europa worden geleverd, heeft de auto alles in zich om ook in Nederland een cultstatus te ontwikkelen.

Zijn directe besturing en kleine draaicirkel van slechts 9,2 meter zorgen voor een goede handelbaarheid. Verder bezit de COPEN alles wat een sportieve roadster nodig heeft; ABS met EBD, airco en twee airbags. Een hightech turbo motor, gecombineerd met korte schakelwegen van de transmissie en een buitengewone wegligging, maken het tot een genot om met de roadster te toeren.

Prijzen en uitvoeringen
In Nederland gaan er vier versies van de rechtsgestuurde COPEN geleverd worden. Alle versies worden in Nederland standaard geleverd met 34 luxe en comfort verhogende uitvoeringsspecificaties waarvan hieronder een greep uit deze lijst:

COPEN Type S

* Zwart stoffen sportinterieur

* Verchroomde pookknop

* Axiaal en in hoogte verstelbaar stuur

* Elektrisch verstelbare buitenspiegels

* Airconditioning

* ABS met EBD

* 2 airbags

* Stuurbekrachtiging

* Reparatieset in geval van een lekke band inclusief compressor
* Elektrisch sluitend kofferdeksel

* Centrale deurvergrendeling met afstandbediening
* Lichtmetalen 15-inch 6 spaaks velgen

* Verchroomde roll bars achter de zitplaatsen Consumenten prijzen (incl. BPM en BTW):

+ COPEN Type S (standaard) 22.695,-

+ COPEN Type 1 24.195,-

+ COPEN Type 2 24.395,-

+ COPEN Type 3 23.545,-
Levering De COPEN staat vanaf half februari bij een select aantal dealers. De COPEN is wel nu al te bestellen bij de Daihatsu dealer en zien = COPEN.