CZ ACTIEF IN GEZONDHEID

CZ en DA samen in vernieuwing zorg

Miljoenenbesparing door nieuwe vorm van kostentransparantie CZ en DA samen in vernieuwing zorg

Zorgverzekeraar CZ en drogisterijketen DA gaan een verregaande samenwerking aan, die de farmaceutische zorg in Nederland drastisch moet vernieuwen. De twee organisaties hebben dat vandaag bekend gemaakt. CZ stapt als eerste verzekeraar in op het nieuwe concept van DA, waarin de gezondheidsspeciaalzaak en kostentransparantie de belangrijkste pijlers zijn. CZ zet daarmee een volgende en beslissende stap in de strijd om de inkoopvoordelen van geneesmiddelen.

In haar concept geeft DA de zorgverzekeraar volledig inzicht in de kosten van medicijndistributie. Bij deze nieuwe vorm van transparantie komen DA en CZ een normale marge overeen, terwijl de inkoopprijzen inzichtelijk zijn. Hiermee stappen de partijen af van de wirwar van kortingen en bonussen, zoals die in de traditionele apotheek worden gebruikt. Deze 'totale transparantie' leidt tot besparingen die landelijk kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro's.

'De bespaarde kosten zullen we gebruiken voor extra investeringen in de gezondheidszorg en om premies betaalbaar te houden,' kondigt directievoorzitter Mike Leers van CZ aan. 'De samenwerking met DA past prima in ons streven naar meer marktwerking en serviceverbetering.' CZ loopt al jaren voorop in de strijd om de honderden miljoenen euro's die apothekers naast hun normale vergoeding ontvangen bij de inkoop van geneesmiddelen. Dit maakt de zorg onnodig duur. CZ vindt daarom dat deze inkoopvoordelen aan haar klanten doorgegeven moeten worden. De samenwerking met DA is een volgende, beslissende stap in de strijd die CZ voert.

Naast kostentransparantie is verbetering van de kwaliteit van de zorg een tweede speerpunt in de samenwerking. DA en CZ gaan dan ook een lange termijn relatie aan waarin deze zorgvernieuwing gestalte moet krijgen. Het gaat om een totaal gezondheidsconcept waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen bij het gebruik van zelfzorgmiddelen en die van receptmedicijnen als het gaat om de professionele begeleiding. De formule is zeer laagdrempelig en bevat extra modules voor het verbeteren van de voorlichting en begeleiding van consumenten.

'In onze gezondheidsspeciaalzaak zullen we drogisterij en apotheek volledig integreren,' zegt Robert van Twuijver, directievoorzitter van DA. 'Er ontstaat een nieuwe functie, die van gezondheidsadviseur, die op de winkelvloer permanent beschikbaar is voor begeleiding en advisering van de consument, of patiënt.'
CZ en DA werken samen aan een volwaardig kwaliteitssysteem waarin betrouwbaarheid, veiligheid en meetbaarheid van de farmaceutische zorg centraal staan. Zo komt DA met een eigen kwaliteitshandboek, gericht op het nieuwe concept gezondheidsspeciaalzaak. Dit kwaliteitshandboek zal op een flink aantal onderdelen verder gaan dan de in de NAN (Nederlandse Apotheek Norm) beschreven normen. Er wordt uiteindelijk gestreefd naar ISO of gelijkwaardige certificering.

Later dit kwartaal maken DA en CZ bekend in welk gebied zal worden gestart met een pilot-project van meerdere gezondheidsspeciaalzaken. Dit wordt ook afgestemd met de andere zorgverleners in dit gebied, zoals huisartsen en ziekenhuizen.


-----------------------------------------