Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Tweede container Andinet geborgen

Zondagnacht is de tweede van de drie containers met vaten met het houtverduurzamingsmiddel arseenpentoxide geborgen. Tijdens de berging is geconstateerd dat ook deze tweede container bij het boven water halen gele vloeistof lekte. De container staat nu aan boord in een waterdichte bak en lekt niet meer. De Zirfaea, een meetschip van Rijkswaterstaat, heeft watermonsters genomen. De concentratie van de arseenpentoxide in het water en de eventuele gevolgen voor het zeemilieu worden onderzocht.
Het bergingsbedrijf start vandaag met de berging van de derde container.
De eerste container is inmiddels afgeleverd in Rotterdam. Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt hoeveel vaten in deze container intact zijn en de mogelijk lekke vaten overpakken. De marine zoekt nog naar de 63 losse vaten die de Andinet heeft verloren.

Bergers op de hoogte van risicos
Tijdens een uitzending van het programma 2Vandaag van afgelopen vrijdag kan de indruk zijn ontstaan dat de bergers risico zouden lopen door onvoldoende kennis over de stof waarmee zij te maken hebben. Dit is geenszins het geval. Het houtduurzamingsmiddel Arseenpentoxide (productnaam CCA 72) bestaat uit arseenpentoxide (24%), chroomtrioxide (34,3%) en koperoxide(13,7%). De benaming en de samenstelling van de stof zijn direct na het ongeluk bij de fabrikant nagevraagd. Alle betrokken partijen zoals hulpdiensten, verzekeraar, milieuorganisaties, berger en overheden zijn op de hoogte gesteld door Rijkswaterstaat, dat onder meer Arseenzuur vrijkomt als deze stof in aanraking komt met water. De redactie van 2Vandaag was hierover op voorhand geïnformeerd.