Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 januari 2004


Vragen van het lid Kalsbeek aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de minister van Justitie


* Is het waar dat er genoeg pleeggezinnen beschikbaar zijn om alle kinderen die pleegzorg nodig hebben te kunnen helpen?


* Is het ook waar dat er desalniettemin 500 à 600 kinderen niet geplaatst kunnen worden omdat er geen financiële middelen beschikbaar zijn voor de pleegzorgvergoedingen en de begeleiding van pleeggezinnen?


* Is het waar dat een pleeggezin plaatsing ongeveer ¤ 9000,- per kind per jaar kost? Betekent dat dat bovenstaande probleem voor 4,5 à 5 miljoen euro kan worden opgelost?


* Is bekend hoeveel van de kinderen die nu niet in een pleeggezin geplaatst kunnen worden in een intramurale voorziening worden opgenomen? Wat zijn de kosten daarvan per kind?


* Welke begeleiding ontvangen de kinderen die ten onrechte niet in een pleeggezin worden opgenomen? Is bekend wat de kosten daarvoor zijn?


* Bent u ook van mening dat de tekorten aan pleegzorg zo snel mogelijk weggewerkt moeten worden? Wat gaat u doen om dat te bereiken?