LEI

persbericht / nr. 1759

26-januari-2004

LEI verwacht minder slachtingen

De Nederlandse rundvleesproductie zal de komende jaren iets dalen door de vermindering van het aantal melkkoeien. Ook de productie van varkensvlees neemt af onder invloed van maatregelen op het gebied van milieu, dierwelzijn en gezondheid. Voor pluimveevlees wordt daarentegen een kleine productiestijging voorzien. Het LEI en het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group (beide onderdeel van Wageningen UR) hebben in opdracht van het ministerie van LNV prognoses opgesteld over de ontwikkeling van het aantal slachtingen tot 2007, met het oog op de taken van keurings- en toezichtinstanties.

De toenemende melkproductie per koe leidt bij een nauwelijks groeiend melkquotum tot een vermindering van de melkveestapel. Het aantal vleesstieren zal onder invloed van het EU-beleid verder afnemen, en de gespecialiseerde rundvleesproductie wordt daarmee in ons land een marginaal verschijnsel.

De kalfsvleesproductie blijft waarschijnlijk ongeveer op peil. Het totaal aantal runderslachtingen zal door deze ontwikkelingen tussen 2002 en 2007 iets afnemen. Doordat er minder rundvlees in eigen land wordt geproduceerd, zal de invoer van vlees toenemen.

De varkenshouderij zal de komende jaren verder krimpen. Tussen 2002 en 2007 wordt een daling van het aantal slachtingen verwacht van ca 12%. De binnenlandse consumptie van varkensvlees wordt daardoor groter dan de export. Ook de pluimveehouderij krimpt waarschijnlijk in, maar dat betreft vooral de legsector. Voor de vleeskuikensector moet op een kleine daling van het aantal dieren en slachtingen worden gerekend. Doordat het afmestgewicht naar verwachting met zo'n 10% omhoog gaat, kan de productie van pluimveevlees per saldo nog iets toenemen.
---

Ontwikkelingen in de vleesindustrie tot 2007. Het rapport bestellen 'rapport 5.03.07'.