Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

integratie in het onderwijs

Onderwijsprogramma 'Leerlingen met een chronische ziekte of een handicap' moet vaste plaats in lespakket van PABO krijgen

Nagenoeg alle studenten die het NIZW-onderwijsprogramma 'Kinderen met een chronische ziekte of handicap in het regulier onderwijs' volgden, vinden dat het lesprogramma op alle Pabo's een vaste plaats in het curriculum moet krijgen. Iedere klas telt immers ongeveer drie kinderen met een ernstige ziekte of chronische aandoening of handicap. Aankomende leerkrachten moeten hierop voorbereid zijn door zich een mening te vormen over ziekte of handicap op de basisschool. Zij moeten weten hoe te handelen en zicht hebben op de ondersteuning die daarbij te verkrijgen is.

De CG-Raad heft meegewerkt aan het door het NIZW ontwikkelde onderwijsprogramma. Met het gereedkomen van een docentenhandleiding, een werkboek voor studenten en beeldmateriaal (fragmenten over kinderen met chronische aandoeningen/handicaps en hun ouders) eindigt het project. Met het materiaal kunnen Pabo's een op maat gemaakt onderwijsaanbod doen an toekomstige leerkrachten in het regulier basisonderwijs. Ook in de toekomst wordt het materiaal actueel gehouden en met regelmaat onder de aandacht gebracht. Dit gebeurt door het landelijk overleg van de directies van Pabo's (LOBO) en het landelijk expertise centrum 'ziek zijn en onderwijs' (Ziezon). Het materiaal wordt gedigitaliseerd met geld van het Nationaal Comité Jaar van mensen met een handicap 2003. Er worden momenteel plannen gemaakt om het materiaal te bewerken tot een toegankelijke website, waardoor het makkelijk aan te passen en bruikbaar te maken is voor Pabo's.

Beschikbaarheid van het materiaal

De docentenhandleiding en het werkboek voor studenten zijn te downloaden als PDF-bestand van de NIZW-site (www.nizw.nl). Tevens is op de website voor de Pabo's (www.paboweb.nl) en Ziezon (www.ziezon.nl) het materiaal te downloaden.
De docentenhandleiding, het werkboek voor studenten en het beeldmateriaal zijn op cd-rom gezet. Het beeldmateriaal is tevens op video verkrijgbaar, zodat het ook in de klas vertoond kan worden. Het schriftelijk materiaal en de cd-rom zullen begin 2004 eenmaal gratis aan de Pabo's worden aangeboden. Op de website van het NIZW, Paboweb en Ziezon zal vermeld worden op welke wijze en tegen welke kosten de producten te verkrijgen zijn.
---