Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
8 Vragen van de heer P.F.C. Jansen en de heer K. Boers (ingekomen 26 januari 2004)

In een persbericht van 8 mei 2003 maakte u bekend, dat de nieuwbouw van de Pedagogenbuurt eind 2003 van start zou gaan. Verder is het College op 2 september 2003 akkoord gegaan, met een extra bouwlaag op het 6e bouwblok van 4 naar 5 lagen, dit om de extra kosten van EUR 4 ton op te brengen, die zijn ontstaan door de vertraging van de planvoorbereiding. Maar helaas zien wij hier nog steeds niets gebeuren, ook het voorlopige ontwerp van de Pedagogenbuurt is nog steeds niet klaar. De SP fractie maakt zich toch grote zorgen: wanneer wordt er nu daadwerkelijk gebouwd?

Naar aanleiding van bovenstaande komt de SP fractie met de volgende vragen:

Op 9 mei 2003 heeft het College geantwoord op onze schriftelijke vragen, dat er geen tekort was op de grondexploitatie, waarom is er dan op 2 september besloten om van 4 naar 5 bouwlagen te gaan? Wat is nu de oorzaak van de vertraging, volgens het persbericht had men al bezig moeten zijn met bouwen. Zijn er door deze vertraging ook weer extra kosten? Zo niet; wat is dan het verschil tussen deze en de vorige vertraging? Zo ja hoe worden deze kosten dan gefinancierd?
Hoe komt het dat telkens het voorbereidende werk tijdelijk stil komt te liggen, komt dit door onduidelijke afspraken? Heeft de gemeente bedongen dat de ontwikkelaars, als ze om verwijtbare redenen later starten met de bouw, een boete moeten betalen? Zo nee: hoe kunt u dan keer op keer verzekeren dat de plannen op tijd zullen starten? Worden de oud bewoners die aangegeven hebben om terug te keren, goed op de hoogte gehouden van alle vertragingen? Is het College het -nu in de Pedagogenbuurt de geschiedenis van de Talmalaan, Vleutenseweg en Oud Wulvenlaan zich lijkt te herhalen- bij nader inzien met de SP fractie eens dat er bij nieuwe projecten niet eerder gesloopt mag worden, voordat alle vergunningen en plannen van nieuwbouw zijn goedgekeurd?

Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 24 februari 2004)

Het bouwen van vijf lagen aan de rand van de Pedagogenbuurt is volgens het bestemmingsplan mogelijk. Voor het bouwen van vijf bouwlagen is gekozen vanwege een aantal redenen, waaronder een groter aantal nieuw te bouwen woningen, stedenbouwkundige kwaliteit, evenwicht in het plan, maar ook om hogere grondopbrengsten te genereren. Deze extra opbrengsten worden onder meer ingezet ter dekking van extra kosten (waaronder die van gebouwd parkeren) die kunnen optreden ten gevolge van keuzes die bij de uitwerking van het Voorlopig Ontwerp (VO) dat voor de Pedagogenbuurt moeten worden gemaakt. Het maken van een plan dat voldoet aan de gestelde ruimtelijke en financiële voorwaarden is altijd al een moeilijke opgave wanneer er twee of meer partijen bij betrokken zijn. Dit plan moest daarnaast worden bijgesteld door gewijzigde marktomstandigheden. Het bijgestelde plan omvat meer maar kleinere en goedkopere woningen. De verhouding huur/koop is evenwel gelijk gebleven. Vertraging betekent altijd extra rentekosten. Evenwel, de planaanpassing (meer woningen) levert hogere grondopbrengsten op die het renteverlies compenseren. Zie 3.
Zie 3.
Het voorbereidende werk heeft niet telkens stilgelegen. Het architectenbureau, de projectgroep en de Klankbordgroep Pedagogenbuurt hebben juist doorgewerkt aan het VO dat zeer binnenkort wordt afgerond. Zie antwoord 2. Er is geen sprake van het om verwijtbare redenen later starten met de bouw. De oud-bewoners van de Pedagogenbuurt die hebben aangegeven eventueel te willen terugkeren zullen schriftelijk op de hoogte worden gesteld van de verwachte startdatum van de nieuwbouw. Sloop voorafgaande aan vergunningverlening voor nieuwbouw kan, zoals in casu het geval, soms vereist zijn op grond van overwegingen zoals leefbaarheid, gezondheid, veiligheid en voorkoming van verstoring van openbare orde. Het college deelt het standpunt van de SP-fractie derhalve niet.

---- --