Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-010

Den Haag, 26 januari 2004

Zalm: Bevrijd Europees bedrijfsleven van onnodige regels

De Europese economie kan zich sterk en dynamisch ontwikkelen als de administratieve lasten worden beperkt. Daardoor komt er ruimte vrij voor investeringen, innovatie en werkgelegenheidsgroei. Dat zei minister Gerrit Zalm in Londen tijdens de 'Enterprising Britain Conference', die door het Britse ministerie van Financiën was georganiseerd. Zalm vergeleek daarbij het Europese bedrijfsleven met Gulliver die door Liliputters door talloze touwtjes in zijn bewegingsruimte werd beperkt.

Volgens het IMF leidt verbetering van de regelgeving op termijn tot een economische groei van 7% en een productiviteitsverbetering van 3%. Er is de Nederlandse regering, aldus Zalm, daarom veel aangelegen de kosten voor bedrijven terug te dringen die door de overheid worden veroorzaakt door de bureaucratie en de ondoelmatige wijze waarop informatie wordt opgevraagd. Ongeveer 50% van de administratieve lasten heeft een Europese oorsprong. Zalm: "De Europese regelgeving neigt naar een grote mate van gedetailleerdheid in zijn voorschriften en informatieverplichtingen. Zij groeit ook snel. De beslissers, met inbegrip van onszelf ­ de politici ­ moeten beseffen dat de economische groeikracht daarmee sterk onder druk komt". Als voorbeeld noemde hij de verschillende regels voor bescherming van consumenten, waaraan de banken zich moeten houden in de straks 25 landen van de Europese Unie. Ook hekelde hij dat banken verplicht zijn aan 20 verschillende toezichthouders verantwoording af te leggen op evenzovele verschillende manieren.

Zalm verwelkomde het gezamenlijke initiatief van de opeenvolgende EU-voorzitters Ierland, Nederland, Luxemburg en Verenigd Koninkrijk om de beperking van de regeldruk tot een speerpunt van beleid te maken.

Tijdens de conferentie, waar ook werd gesproken door Bill Gates (Microsoft), sprak Zalm zijn steun uit voor stimulering van de samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten. Aandacht voor financiële dienstverlening en regelgeving die de handel belemmert dienen daarbij voorop te staan.