Algemene Inspectiedienst (AID)

Clandestiene slachterij
Kerkrade, 23 januari 2004

Vanmiddag heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) in samenwerking met de regiopolitie Twente bij een niet erkende slachterij in de regio Twente een controle uitgevoerd. Deze controle werd uitgevoerd omdat een ernstig vermoeden bestond dat daar al geruime tijd bedrijfsmatig pluimvee, geiten en schapen illegaal werden geslacht. In verband met de veiligheid van de AID-controleurs verleende de politie assistentie bij deze controle. Een 36-jarige man werd in de slachterij op heterdaad betrapt bij het illegaal slachten van pluimvee. Ter plaatse werd het nodige bloed en slachtafval aangetroffen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor nader verhoor. De vader van de verdachte (66), eveneens verdacht van diverse overtredingen werd ter plaatse verhoord.

Beiden mannen worden verdacht van overtredingen en misdrijven van de Vleeskeuringswet, Destructiewet, Identificatie- en registratieregeling schapen en geiten, Gezondheids- en welzijnswet dieren, het Besluit doden van dieren en de Regeling keuring en handel dierlijke produkten. Ook zijn de vereiste hygiëne-eisen zoals de aanwezigheid van een was- en ontsmettingsplaats niet nageleefd. In de illegale slachterij werd pluimvee geslacht zonder bedwelming, zonder het vereiste toezicht van de RVV en in strijd met het Besluit doden van dieren. Het geslachte pluimvee werd in beslag genomen.

Tegen beide verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake deze overtredingen. De aangehouden verdachte krijgt ook een proces-verbaal vanwege het bedreigen van ambtenaren. In de afgelopen jaren zijn deze verdachten herhaaldelijk bekeurd voor het clandestien slachten en het in voorraad hebben van ongekeurd vlees.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.