Het Nederlandse Rode Kruis

26 januari 2004
India: wederopbouw na de aardbeving van 2001

Het leven van veel mensen in de provincie Gujarat wijzigde drastisch door de verwoestende aardbeving op 26 januari 2001, die slechts één minuut en 40 seconden duurde. De overlevenden verloren familieleden en vrienden. Maar ook ziekenhuizen en klinieken waren vernietigd of zwaar beschadigd. In het district Kutch werd 53 procent van de gezondheidszorginfrastructuur geheel vernietigd.

Sterker
Na de ramp begon de wederopbouw. Daarbij wilde men ook de kwetsbaarheid van de mensen in dit rampgevoelige gebied verminderen. De overlevenden moesten zich sterker voelen dan vóór de aardbeving en goed voorbereid zijn op eventuele volgende rampen. Speerpunten in de wederopbouw zijn drinkwater en gezondheidszorg.

Teams van het Rode Kruis herstelden niet alleen watertanks en pijplijnen, maar zorgden ook voor het herstel van traditionele wateropvangsystemen. Zij legden waterreservoirs en dammen aan op het platteland. Deze reservoirs vangen de moessonregens op en zorgen zo voor voldoende water.

Vrouwen en kinderen
Bij de wederopbouw van gezondheidszorgfaciliteiten staan vrouwen en kinderen centraal. Zo komen er uiteindelijk meer dan 200 "anganwadies", een soort kindercrèches. Dit zijn de eerste plekken waar vrouwen en kinderen terechtkomen met gezondheidsklachten. Het Rode Kruis geeft er aanvullend voedsel, gezondheidsadvies en monitort de gezondheid van kinderen tot vijf jaar. 155 zijn er inmiddels gerealiseerd en overgedragen aan de autoriteiten.

Ook het opleiden van de bevolking zelf is van belang. Het Indiase Rode Kruis heeft al meer dan 100 gezondheidswerkers getraind die vervolgens weer vrijwilligers in dorpen in de districten Kutch, Rajkot en Jamnagar opleiden. Daarnaast worden traditionele vroedvrouwen getraind en uitgerust om de kindersterfte terug te dringen.

Herinneringen
Drie jaar na de aardbeving zijn er flinke stappen vooruit gezet met de wederopbouw. Een punt van zorg blijft echter de psychische problemen die de bewoners van het gebied nog hebben. Hun herinneringen aan de ramp blijven. Het Rode Kruis heeft daarom ook een project voor psycho-sociale zorg opgezet.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal 660.000 euro ter beschikking gesteld aan het wederopbouwprogramma in India. Ook een aantal Nederlandse deskundigen helpen bij het realiseren van de plannen.

Meer informatie:

* India: van noodhulp naar ontwikkeling na de aardbeving in Gujarat