Grontmij

Grontmij NV



26/1/2004 - Grontmij zuivert afvalwater voor New York

De stad New York* wil op één van haar grootste afvalwaterzuiveringen rioolwater gaan zuiveren met een zuiveringstechnologie ontwikkeld door het ingenieursbureau Grontmij. Het betreft een nieuw biologisch proces dat stikstof verwijdert uit afvalwater. Deze zogenaamde SHARON ©-technologie levert besparingen tot 25% in energieverbruik.

Daarnaast gaat het proces zeer efficiënt om met benodigde koolwaterstoffen, waardoor er sprake is van extra financiële voordelen tot 40% ten opzichte van conventionele installaties. Bovendien vraagt de zuiveringsunit weinig ruimtebeslag.

De stad New York heeft voor het systeem gekozen op grond van strengere milieu-eisen voor lozingen van stikstofrijk afvalwater in de Long Island Sound. Het ontwerp is in april 2004 gereed. De installatie, die het rioolwater zuivert van delen van Queens, Manhattan en de Bronx, wordt in 2006 in gebruik genomen.

Nederland past de technologie voor stikstofverwijdering inmiddels toe in de stad Utrecht en op zuivering Dokhaven van Rotterdam. In 2003 zijn de rioolwaterzuiveringen van Beverwijk en Zwolle uitgerust met de installatie. Zeer recent heeft het Waterschap Noorderzijlvest Grontmij de opdracht gegeven de rioolwaterzuivering van Garmerwolde te voorzien van SHARON. Deze installatie wordt door Grontmij turnkey gerealiseerd en wordt de grootste installatie in Nederland. Met de bouw is een bedrag gemoeid van circa 3,5 miljoen euro. Naast de kostenbesparing speelt bij de opdrachtverlening het halen van de EU-stikstofnorm een rol. Onlangs heeft Staatssecretaris M. Schultz van Haegen de water- en zuiveringsschappen gewezen op het achterblijven van Nederland op dit punt. Toepassing van SHARON brengt de aangescherpte norm binnen bereik.

Water dat vrijkomt bij slibgisting bevat aanmerkelijke hoeveelheden stikstof, vaak tot 25% van de totale stikstofbelasting van een zuivering. Normaal wordt dit water teruggevoerd naar de hoofdzuivering. Behandeling van deze deelstroom in een SHARON ontlast daarmee de hoofdzuivering. Doordat SHARON bij de omzetting van stikstof geen nitraat maar nitriet gebruikt als tussenstap ontstaan bovendien aanzienlijke kostenvoordelen ten opzichte van conventionele systemen. Het gevormde nitriet wordt vervolgens volledig omgezet in onschadelijk stikstofgas.

SHARON, dat staat voor Single reactor system for High activity Ammonia Removal Over Nitrite, is het resultaat van een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft, het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden en het ingenieursbureau Grontmij.

SHARON is gepatenteerd en wordt via licenties naar het buitenland geëxporteerd. De licentie voor de Verenigde Staten is in handen van Lotepro Environmental Systems and Services.

De Bilt, 26 januari 2004

Nadere informatie:

Grontmij
Vragen naar : Ir. Henk Wim de Mooy Postbus 203
3730 AE De Bilt
Telefoon: 06-22 99 95 22 of (030) 694 35 53
---