SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

SERV-voorzitter 2004, Kris Peeters, pleit voor continuïteit in sociaal-economisch beleid

Brussel, 26 januari 2004 T.a.v. de redactie,

Jaarlijks wisselt het voorzitterschap over de SERV. Dit jaar neemt Kris Peeters (UNIZO) de fakkel over. Vandaag presenteerde hij op een persconferentie de onderwerpen die in het verkiezingsjaar 2004 voor de SERV belangrijk zijn.

In 2004 staat Vlaanderen voor verkiezingen en wisselt de regering. De sociaal-economische uitdagingen blijven even belangrijk en de Vlaamse sociale partners blijven met volle inzet doorgaan. Ze verwachten ook dat de Vlaamse regering de resterende maanden met blijvende alertheid en daadkracht volbrengt. Concreet willen de sociale partners dat de huidige Vlaamse regering de afspraken uit het werkgelegenheidsoverleg en de ondernemingsconferentie onverkort realiseert.

Aan de regeringsonderhandelaars zal de SERV het voorstel van een begrotingsnorm aanbieden. Daarnaast ontwikkelen we een simulatie-instrument dat de onderhandelaars toelaat de budgettaire gevolgen van hun maatregelen te berekenen.

Met de nieuwe regering wil de SERV verder constructief samenwerken aan sociaal-economische doelstellingen voor de lange termijn. Daarnaast zullen de sociale partners ook hun prioritaire sociaal-economische aandachtspunten kenbaar maken.

Daarbij zal zeker aandacht gaan naar een actualisering van de lange termijndoelstellingen. Samen met de Vlaamse regering wil de SERV de uitvoering van het Pact van Vilvoorde evalueren, actualiseren en bijstellen. Via allerlei studiewerk kan de SERV expertise aanbieden. Bij de voorbereiding van het Sociaal-Economisch Rapport 2005 bestuderen we onder meer het einde loopbaanbeleid, kwaliteit van de arbeid, fiscaliteit, exportbeleid, vergrijzing, energie, &. Uiteraard laat de SERV overleg- en adviesfunctie ook toe gedragen voorstellen te formuleren.

Voor diverse beleidsdomeinen liggen al heel wat initiatieven, ambities en verwachtingen klaar waar de SERV in 2004 werk van wil maken. Op het vlak van werk en ondernemen starten in het najaar de onderhandelingen voor een nieuw sociaal akkoord 2005-2006 en krijgen we dankzij de werkbaarheidsmonitor zicht hebben op het welzijn op het werk in Vlaanderen. De erkenning van verworven competenties, het alternerend leren en het stimuleren van ondernemerschap krijgen binnen het domein onderwijs de aandacht. De SERV kijkt verder uit naar een kwalitatieve milieuregelgeving en de werking van de integrale milieuvoorwaarden en dringt aan op de formulering en uitvoering van een technologiegericht milieubeleid. Verder wensen de sociale partners een meer evenwichtige betrokkenheid van alle stakeholders bij de ruimtelijke ordening, meer mobiliteit ten gunste van iedereen én ten gunste van tewerkstelling en laatst maar daarom niet minder belangrijk een stabiele en goede werking van de nieuw uitgetekende regionale economische overlegstructuren.

Kortom, 2004 is voor de SERV geen overgangsjaar maar een scharnierjaar met aandacht voor de huidige en toekomstige sociaal-economische uitdagingen.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website : www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be