Gemeente Son en Breugel


Snoeiwerkzaamheden in plantsoenen
26-01-2004
Met het voorjaar in het vooruitzicht breekt de tijd aan om de groenvoorzieningen in de gemeente te verzorgen en in gereedheid te brengen voor het aankomende groeiseizoen.
Een van de verzorgingsmaatregelen is het snoeien van de beplantingen waar dat nodig is. Het snoeien kan een dunning betreffen of het kan zijn dat beplanting moet worden teruggesnoeid.

Dunning

Struiken kunnen zo dicht op elkaar staan dat daardoor de verdere groei wordt belemmerd. In dat geval wordt een aantal exemplaren uitgenomen of weggezaagd, zodat de struiken die overblijven de ruimte krijgen om te groeien. Dit noemt men dunnen.

Er wordt altijd geprobeerd om te voorkomen dat plantsoenstroken er na een snoeibeurt kaal uitzien. Meestal lukt dat ook wel maar helaas niet altijd. De beplanting herstelt zich echter in het algemeen vrij snel zodat kale plekken meestal binnen een jaar of twee behoorlijk zijn dicht gegroeid. Van de andere kant komt het ook voor dat dichte groenstroken nabij bepaalde plekken (bijvoorbeeld bij scholen, wandelplekken) middels een dunning juist transparant worden gemaakt om daarmee het toezicht c.q. de veiligheid te verbeteren. Door meer open groenvoorzieningen wordt namelijk de mogelijkheid van sociale controle verbeterd.

(Terug)snoeien

Beplanting kan te hoog worden waardoor deze het uitzicht voor het verkeer belemmert. Ook kan het zijn dat struiken/boomtakken boven wegen of paden groeien. Te breed gegroeide struiken boven voetpaden kunnen de vrije doorgang belemmeren voor mensen met kinder-/ wandelwagens. Een te brede beplanting kan ook stekelig of nat zijn waar men dan tegenaan loopt, vooral als het donker is. Te laag hangende boomtakken kunnen (oog)letsel veroorza-ken. Om al deze redenen kan het nodig zijn om beplanting terug te snoeien.

Sommige soorten heesters gaan beter in de breedte groeien als de toppen een keer worden uitgenomen. Hierdoor wordt de bodem beter bedekt en is er minder onkruidgroei.
Tenslotte kan het snoeien van heesters in woongebieden zijn gericht op verjonging en ter bevordering van de bloem- en besvorming.

Broedseizoen

Omdat snoeiwerkzaamheden storend kunnen zijn voor broedvogels, wordt er altijd naar gestreefd om in de meest kwetsbare periode (tussen half maart en half juli) geen werkzaamheden uit te voeren.

Daarom zijn vóór half maart 2004 op de volgende plaatsen in de gemeente snoeiwerkzaamheden gepland.
De Vloed : Crocusstraat (bosstrook)
De Breeakker : Nachtegaallaan (rondom grasveld) t Eigen : Van Galenstraat, Van Speijklaan, Colijnstraat en Saturnusstraat
Hoogstraat : omgeving openbare school De Regenboog, omgeving Weegschaallaan, Achilleslaan, Apollolaan en Pallaspad t Harde Ven : Rembrandstraat (omgeving school), bosstroken langs grasbermen en de vijf zogenaamde bergjes, te weten Potjesberg, Hoogenberg, Geuzenberg, Fonteinberg en Muizenberg Kapelwijk in t Harde Ven : bosstrook ten noorden van de Lamalaan en bosstroken langs grasbermen
De Gentiaan : Brabantlaan (omgeving supermarkt), Andeslaan, Australiëlaan ter hoogte van Adourlaan, omgeving Graafschappad, Seinelaan langs de gracht en De Wadden.

Degenen die meer over de bovengenoemde werkzaamheden willen weten, kunnen contact opnemen met de heer T. Verkooijen van de afdeling gemeentewerken, telefoonnummer 491.477. Hij is graag bereid om u alle informatie te verschaffen.