Time : 2:40:50 PM
Date : Monday, January 26, 2004
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

Naar een Vlaamse STRategie Duurzame Ontwikkeling (STRADO)

Op papier is duurzame ontwikkeling voor de Vlaamse regering een belangrijk beleidsthema. Dat laten zowel het regeerakkoord, het project Kleurrijk Vlaanderen als het Pact van Vilvoorde uitschijnen. Op de Wereldtop van Johannesburg (september 2002), werd internationaal onder meer afgesproken om vanaf 2005 te beginnen met nationale strategieën voor duurzame ontwikkeling. Via de zogenaamde Gauteng-verklaring heeft ook Vlaanderen toen toegezegd om een regionale strategie ter zake uit te werken. Ondanks al deze engagementen is er momenteel nog steeds geen aanzet voor een Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling (STRADO). Via een unanieme briefadvies aan minister-president Bart Somers wil de MiNa-Raad de Vlaamse regering daartoe aanmoedigen. Het briefadvies hangt vast aan een informatief rapport, gebaseerd op discussies met een groot aantal deskundigen. Deze discussies vonden plaats binnen een door de Raad opgerichte Bijzondere Werkgroep voor Duurzame Ontwikkeling.

De MiNa-Raad benadrukt in het briefadvies de basiskenmerken van duurzame ontwikkeling: aandacht hebben voor de lange termijn, rekening houden met de mondiale context en zoeken naar een harmonische verhouding tussen mens, economie en milieu. Een strategie voor duurzame ontwikkeling moet deze principes vertalen in praktisch beleid. De Raad pleit er in zijn briefadvies voor om daarbij een keuze te maken van prioritaire beleidsthema's. De strategie bestaat dan uit een samenhangend geheel van lange termijndoelstellingen voor deze thema's en een aantal strategische maatregelen om deze waar te maken. Met het oog op een Vlaamse STRADO stelt de MiNa-Raad volgende selectie van 4x4 prioritaire thema's voor:


1) Milieukapitaal: biodiversiteit, ruimte, water, klimaat
2) Duurzame consumptie- en productiepatronen: energievoorziening en ­gebruik, voedselvoorziening, transport, industriële productie
3) Sociaal-culturele dimensie: gezondheid, lokale armoede, mondiale armoede, kennis en vorming

4) Goed bestuur: participatie, responsabiliserende instrumenten, beleidsonderbouwing en ­samenhang, internationale verankering.

Met het oog op de uitwerking van een Vlaamse STRADO, is het Pact van Vilvoorde volgens de Raad een nuttige maar onvolledige opstap. Het Pact heeft immers verdere aan- en invulling nodig op basis van politiek goedgekeurde beleidsdocumenten, zoals het milieubeleidsplan, het Mobiliteitsplan Vlaanderen en het klimaatbeleidsplan. De aanvulling slaat vooral op het aannemen van doelstellingen op lange termijn (tot 2030), op aansluitende sleutelindicatoren inzake duurzame ontwikkeling en op een doelgericht systeem voor opvolging en rapportering.

De uitvoering van deze Vlaamse STRADO moet vervolgens doorwerken naar de lopende processen binnen de betrokken beleidsdomeinen. Een goed voorbeeld voor een dergelijke doorwerking is het Europese Cardiff-proces, waarbij van elk beleidsdomein van de Europese Commissie een actieve inbreng wordt gevraagd om milieudoelstellingen te realiseren.

Wat betreft de concrete uitwerking van een Vlaamse STRADO, suggereert de Raad dat deze en volgende Vlaamse regering onderstaand stappenschema zouden volgen:


1) In het kader van het proces Beter Bestuurlijk Beleid duurzame ontwikkeling zo snel mogelijk als transversaal beleidsthema in de Vlaamse administratie verankeren; bij voorkeur binnen de diensten van de minister-president.


2) Nog binnen de lopende legislatuur de principiële politieke krachtlijnen van een Vlaamse STRADO vastleggen.


3) Via een gemeenschappelijke adviesvraag aan relevante strategische adviesraden zoals MiNa-Raad en SERV het maatschappelijk middenveld bij dit beleidsproces betrekken.


4) Formuleren van engagementen ten aanzien van een Vlaamse STRADO in het regeerakkoord door de volgende Vlaamse regering.


5) De krachtlijnen van een Vlaamse STRADO in synthese met het tweede Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2008 tegen begin 2005 uitwerken in een nationale strategie (via een interministeriële conferentie). Voor de uitvoering en opvolging van deze nationale strategie is wellicht een samenwerkingsakkoord nodig.

Indien de Vlaamse regering zich aan de internationale afspraken wil houden, dan moet de voorbereiding van een Vlaamse STRADO in 2004 een prioriteit zijn. De MiNa-Raad hoopt dan ook dat de Vlaamse regering daarvoor zo snel mogelijk het nodige initiatief neemt.


________________________________________

Meer info: Luc Goeteyn ­ tel: 02/558.01.42 ­ luc.goeteyn@minaraad.be

Integrale advies met het eerste rapport van de Bijzondere Werkgroep voor Duurzame Ontwikkeling op
http://www.minaraad.be/tablad%202004.htm

URL: http://www.minaraad.be

Attachments: ignace_20040126_142952_101_Att_1.pdf
http://www.belgadirect.be/Files/ignace_20040126_142952_101/ignace_200401