NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Fietsers bezorgen Kankerbestrijding hoogste gift ooit

's-Heerenbergse fietsers bezorgen KWF Kankerbestrijding hoogste gift ooit

Amsterdam, 26 januari - Fietsers van de Stichting Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding hebben EUR 340.000 bijeengefietst ten bate van KWF Kankerbestrijding. Het is de grootste gift die KWF Kankerbestrijding ooit uit een privé-actie heeft ontvangen. Mede uit deze gift financiert KWF Kankerbestrijding toegezegde subsidies voor twee onderzoeken aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Het ene naar gebruik van de computer bij het beoordelen van borstfoto's (door dr. ir. N. Karssemeijer), het andere naar een medicijn dat kan worden ingezet bij uitgezaaide borstkanker (door prof. dr. E.J.J. van Zoelen).

Het geld is bijeengebracht met een fietstocht van Grenoble naar 's-Heerenberg eind mei - begin juni 2003. Onder de fietsers bevond zich ook een aantal ex-kankerpatiënten. Al vier maal eerder klommen de 's-Heerenbergse fietsers op de pedalen voor KWF Kankerbestrijding. In 1990 met een tocht vanuit Klotten (Eiffel) - opbrengst EUR 20.420, in 1992 met een tocht vanuit Schwoich (Oostenrijk), opbrengst EUR 56.722, in 1995 met een Ronde van Nederland - opbrengst EUR 74.873 en in 1999 met een tocht vanuit Lillehammer (Noorwegen) - opbrengst EUR 181.512. Met de vijf fietstochten heeft Bergh in het Zadel in totaal EUR 673.530 bijeengefietst ten bate van KWF Kankerbestrijding.

Voorzitter Theo Mijnen van de Stichting Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding overhandigt de in 2003 bijeengereden EUR 340.000 zaterdag 31 januari a.s. aan Ton Hanselaar, algemeen directeur van KWF Kankerbestrijding. Bij die gelegenheid wordt ook een intentieverklaring ondertekend voor voortzetting van fietstochten door Bergh in het Zadel ten bate van KWF Kankerbestrijding.

'Als fietser kun je vechten tegen de elementen. Die kun je overwinnen als je gezond bent, als kankerpatiënt ben je afhankelijk van de mogelijkheden van de medische specialisten. Al fietsend willen wij ervoor zorgen dat de specialisten die mogelijkheden kunnen krijgen', aldus een van de deelnemers aan de fietstocht. De aanzet voor de fietstochten ten bate van KWFKankerbestrijding is in 1989 gegeven door Alois Klosterboer. Aanleiding was de documentaire 'De honderd dagen van Anjo' van
Ria Bremer over beenmergtransplantatie bij kinderen. De initiatiefnemers wilden er niet alleen over praten, maar ook zelf actief iets gaan doen.

De fietsers nemen deel aan de tocht omdat zij kanker van nabij hebben meegemaakt of zelfs aan den lijve hebben ondervonden. Het geld wordt bijeengebracht door inschrijfgelden en sponsorbijdragen van familie, vrienden, collega's en werkgevers. Elke fietser of begeleider dient minimaal EUR 750 aan sponsorgelden in te zamelen. Daarnaast betalen de deelnemers zelf de reis- en verblijfkosten. Op die manier komen alle sponsorbijdragen ten goede aan de door KWF Kankerbestrijding te subsidiëren onderzoeksprojecten.

Bergh in het Zadel ontvangt ook rechtstreeks veel sponsorbijdragen. In 2003 onder meer van de verkoop van een cd met schlagers van de 's-Heerenbergse groep 'Barghse Jonges'. Bovendien krijgt de stichting veel medewerking om de organisatiekosten waar mogelijk te beperken, onder meer vanuit de krijgsmacht. Zo is bij voorbeeld ook in 2003 weer op een aantal buitenlandse en binnenlandse etappeplaatsen slaapgelegenheid gevonden in kazernes.

Een reisverslag staat op www.berghinhetzadel.nl.


---

Mededeling voor de redactie,