GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 26 januari 2004 15:21
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bewijs massavernietigingswapens Irak blijft ontbreken

(26 januari 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken


1. Wat is uw oordeel over de opmerkingen van David Kay die het hoofd was van het Amerikaans onderzoeksteam in Irak, dat in Irak geen belangrijke hoeveelheden chemische of biologische wapens gevonden zullen worden? (1) Deelt u zijn mening? Zo nee, waarom niet?


2. Wat is uw oordeel over de verwijzingen van president Bush in de State of the Union dinsdag jl. dat er juist in Irak tientallen aanwijzingen zijn gevonden voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens? Vindt u de verwijzingen van president Bush en het Amerikaans Irak beleid nog geloofwaardig gezien de uitlatingen van David Kay die als teamleider van de Iraq Survey Group, opgericht door de VS, het VK en Australië, onderzoek deed naar massavernietigingswapens in Irak? Zo ja, waarom?


3. Hoe duidt u de uitleg van de minister van Buitenlandse Zaken Powell dat Irak mogelijk voor de oorlog geen massavernietigingswapens bezat en dat het een 'open kwestie betreft' met de uitlatingen van president Bush dat er in Irak tientallen aanwijzigen zijn gevonden voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens?


4. Hoe verhouden de verklaringen van David Kay, zich dit tot het dreigingsbeeld dat door de regeringen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werd gepresenteerd? Deelt u de mening dat de informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens voor de oorlog in Irak niet gestoeld was op enige kennis en dat naar het lijkt de informatie voor de oorlog niet gedeugd heeft? Zo ja, wat was daar de reden van? Zo nee, waarom niet?


5. Welke van de twee toch tegengestelde verklaringen, David Kay of president Bush, zijn voor de Nederlandse regering op dit moment geloofwaardig? Heeft dat consequenties voor het Nederlands beleid ten aanzien van non proliferatie en het versterken van de positie van de IAEA?


6. Deelt u de mening dat inzake het Iraakse wapenprogramma achteraf, de IAEA en de VN wapeninspecteurs het gelijk aan hun kant hadden? Zo nee, waarom niet?


7. Zijn de verklaringen van David Kay voor de Nederlandse regering reden tot andere inzichten als het gaat om de vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak? Zo nee, waarom niet?

(1) NRC 24 01 2004


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -