Ingezonden persbericht


Intel geeft visie op draadloos breedband

Kontich (België), 26 januari 2004 - Draadloze-breedbandtechnologieën zullen cruciaal zijn om de volgende vijf miljard internetgebruikers op het web te krijgen. Dat voorspelde Sean Maloney, Executive Vice-President en General Manager van de Intel Communications Group, tijdens de jaarlijkse Wireless Communications Association (WCA).

Sean Maloney schetste Intels plan om samen met de industrie de beschikbaarheid van draadloze-breedbandtechnologieën, waaronder 802.11 (WLAN) en 802.16 (WMAN), te vergroten en de kosten ervan sterk terug te dringen. Deze inspanningen zullen het pad effenen om de volgende generatie pc-gebruikers op het internet te krijgen, vooral in groeimarkten als China, India en Latijns-Amerika.

Met name de 802.16-technologie, ook bekend als WiMAX, completeert WLAN door 802.11-hot spots te verbinden met het internet. Deze technologie biedt tevens een draadloos alternatief voor de 'last-mile' breedbandconnectiviteit naar bedrijven en huizen.

"Draadloze service providers en leveranciers van telecommunicatieapparatuur richten zich op WiMAX-technologie vanwege de enorme kostenvoordelen bij het aanbieden van de last-mile connectiviteit. In grote delen van de wereld is bekabeling hiervoor te duur", zegt Maloney. "WiMAX-systemen zullen de bouwstenen zijn om de volgende vijf miljard internetgebruikers te bereiken en de draadloze-breedbandrevolutie te verwezenlijken."

De visie van Intel omvat het leveren van chips voor zowel WLAN-netwerken als 802.16 WMAN-hardware. De 802.16-chips, gecertificeerd door het WiMAX Forum - dat zich bezighoudt met de compatibiliteit en interoperabiliteit van de 802.16-technologie -, worden door een groeiend aantal producenten van draadloze apparatuur en service providers ontwikkeld en ingezet.

"We voorzien drie fasen voor de inzet van 802.16-technologie, te beginnen met vaste buitenantennes om groeimarkten snel te kunnen voorzien van breedbanddiensten - zonder dat er kabels hoeven te worden gelegd", aldus Maloney. "Daarna zal de technologie evolueren naar het gebruik van binnenantennes, die carriers kunnen gebruiken bij grotere sites. Tot slot komt er WiMAX-hardware in draagbare oplossingen voor gebruikers die in of tussen verschillende netwerkgebieden willen roamen."

Naast het leveren van de last-mile connectiviteit voor WMAN-netwerken zullen WiMAX-systemen worden gebruikt om 802.11-hot spots en bedrijven met het internet te verbinden. De WiMAX-chips van Intel zullen in eerste instantie gebaseerd zijn op de IEEE 802.16d-standaard die hogesnelheid draadloze verbindingen verschaft via vaste antennes.

Apparatuurproducenten en service providers werken samen met Intel aan 802.16 Maloney maakte ook bekend dat Intel samenwerkt met vooraanstaande telecommunicatiebedrijven, zoals Airspan Networks, Alvarion, Aperto Networks en Redline, bij de ontwikkeling en inzet van WiMAX-gecertificeerde 802.16-apparatuur op basis van Intel-chips. Siemens Mobile en Proxim hebben daarnaast ook overleg met Intel over samenwerkingsmogelijkheden rond WiMAX-technologieën. De introductie van de 802.16-chip van Intel is gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Verder meldde Maloney dat verscheidene telecommunicatiecarriers WiMAX evalueren voor (test-) projecten in hun markten. Deze carriers - waaronder BT (VK), Iberbanda (Spanje), NVS Net (Mexico), Neotec (Brazilië), PCCW (Hong Kong), Reliance Infocomm (India) en UK Broadband (VK) - vertegenwoordigen wereldwijd miljoenen klanten en tonen het potentieel van de technologie in groeimarkten.

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom.

Voor verdere informatie:
Intel Corporation
Kristof Sehmke
Tel.: +32 (0)3 450 0913
E-mail: Kristof.Sehmke@intel.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Noud Heijna
Tel.: +31 (0)30 656 5070
E-mail: noud@lvtpr.nl

Intel is a trademark or registered trademark of Intel Corporation or its subsidiaries in the United States and other countries. Other names and brands may be claimed as the property of others.