Gemeente Almere

Gemeente Almere verzoekt Volkskrant om rectificatie

In een brief aan de Volkskrant reageert gemeentesecretaris Bernard Arnold op het artikel keurig gescheiden, dat gelooft toch niemand van zaterdag 24 januari jl. Hij stelt dat in het genoemde artikel op onjuiste feiten gebaseerde informatie wordt gegeven. Deze informatie betreft zowel de formele relatie tussen burgemeester Jorritsma en de Jorritsma Bouwgroep, als de maatregelen die zijn genomen om elke schijn van belangenverstrengeling tussen burgemeester Jorritsma en de Jorritsma Bouwgroep te voorkomen. De heer Arnold heeft de Volkskrant verzocht om rectificatie op basis van onderstaande feiten.

aandelen

De heer en mevrouw Jorritsma hebben geen eigen bouwbedrijf, zoals in het artikel wordt gesuggereerd. Zij zijn aandeelhouder. Mevrouw Jorritsma heeft dus alleen een financieel belang. De Jorritsmas zijn in het bezit van 190 van de 1.500 zogenoemde gecertificeerde aandelen (aandelen zonder zeggenschap) in de stichting Beheerskantoor Jorritsma. Mevrouw Jorritsma heeft deze gecertificeerde aandelen ondergebracht in een stichting. Het bestuur van deze stichting bepaalt op welke wijze gebruik gemaakt wordt van het stemrecht dat aan de aandelen is verbonden. Overigens is dochter Maayke vorige zomer teruggetreden als lid van dit stichtingsbestuur.

onderzoek Algemene Rekenkamer

De heer Jorritsma werkt bij Jorritsma Bouwgroep, maar is geen directeur. In 2002, in die tijd was mevrouw Jorritsma minister van Economische zaken, heeft de Algemene Rekenkamer onderzocht of er sprake was van onverenigbaarheid van belangen. De Algemene Rekenkamer is tot de conclusie gekomen dat van belangenverstrengeling geen sprake was. Mevrouw Jorritsma is niet betrokken en is geen deelnemer bij de bedrijfsvoering of besluitvorming van het bedrijf. Dat is niet anders nu mevrouw Jorritsma burgemeester van Almere is.

formele afspraken

Gezien het feit dat Jorritsma Bouw ook in Almere actief is, heeft mevrouw Jorritsma, meteen na haar benoeming tot burgemeester van Almere, geheel op eigen initiatief, aangegeven elke schijn van belangenverstrengeling uit te willen sluiten. Dit heeft geleid tot een aantal aanvullende afspraken, welke met de gemeente zijn overeengekomen. Deze zijn direct bij haar benoeming door het college van burgemeester en wethouders van Almere bekendgemaakt en worden nu, inclusief de geldende reglementen, door het college formeel vastgesteld.

De gemeente Almere heeft met haar burgemeester een aantal afspraken gemaakt. Mevrouw Jorritsma zal zich onthouden van enige betrokkenheid in aangelegenheden tussen de gemeente Almere en Bouwbedrijf Jorritsma. Mevrouw Jorritsma zal zich verder onthouden van deelname aan beraadslagingen en stemmingen in die zaken waarin Bouwbedrijf Jorritsma is betrokken. In geval dat een overeenkomst tussen de gemeente Almere en Bouwbedrijf Jorritsma ter tekening aan de burgemeester wordt voorgelegd, zal mevrouw Jorritsma zich onthouden van het tekenen van de overeenkomst en dit overlaten aan de loco-burgemeester. In het geval dat er toch sprake is van een schijn van (mogelijke) belangentegenstelling tussen de gemeente Almere en Bouwbedrijf Jorritsma, kan zowel mevrouw Jorritsma als elk lid van het college van burgemeester en wethouders dan wel elk raadslid de ombudsman van Almere, te weten mevrouw Salomons verzoeken na te gaan of het (niet) handelen van mevrouw Jorritsma uit oogpunt van integriteit zuiver is geweest.

lopende opdrachten

De heer Arnold wijst in zijn brief de Volkskrant als laatste nog op het feit dat de opdrachten voor zowel het gebouw van de woningstichting Goede Stede als de nieuwe brandweerkazerne in Almere-Buiten via openbare aanbestedingen door Jorritsma Bouw zijn verkregen. Deze procedures zijn twee jaar geleden afgerond.