Provincie Zuid-Holland




Wereldpremiere: Just a minute

Op maandag 26 januari om 20.30 uur start de Wereldpremière van ZIEN KIJKEN FILMEN: Just a minute. Er worden tien Just a minute- films getoond door de filmmakers. Het internationaal Film Festival Rotterdam heeft, met financiële steun van de provincie Zuid-Holland, tien opvallende, hedendaagse korte filmmakers opdracht gegeven een film te maken die een minuut duurt. Gedeputeerde F.D. (Erik) van Heijningen van cultuur, houdt bij de première een korte toespraak.

De provincie Zuid-Holland wil in het kader van de culturele samenwerking met de grote steden Rotterdam en Den Haag meer samenwerking stimuleren tussen stad en regio in de ontwikkeling en de uitvoering van culturele (educatie) projecten. De filmtheaters van Schiedam, Vlaardingen, Dordrecht, Alphen aan den Rijn, Capelle aan de IJssel, Gouda en Delft in Zuid-Holland hebben sinds een jaar een samenwerkingsverband opgericht. Het doel is niet alleen kennisoverdracht en onderlinge samenwerking, maar ook om in de provincie Zuid-Holland een divers en bijzonder filmaanbod te stimuleren. Samen worden filmfestivals en projecten georganiseerd die voor individuele filmtheaters moeilijk te realiseren zijn. Het project ZIEN KIJKEN FILMEN is het eerste project dat in dit kader is opgezet. Het is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en wordt gerealiseerd door het International Film Festival Rotterdam, filmtheaters in Zuid-Holland en Kunstgebouw.

Het project ZIEN KIJKEN FILMEN

Just a minute is een van de onderdelen van het project ZIEN KIJKEN FILMEN. De tien onafhankelijke filmmakers maakten ieder een korte film van 1 minuut. Na de première tijdens het filmfestival (21 januari tot en met 1 februari 2004) worden de films in het voorjaar van 2004 in filmtheaters in Zuid-Holland als voorfilm vertoond. Daarnaast is educatie een onderdeel van het project. Leerlingen maken naar eigen idee een scenario of story-board voor een film die een minuut duurt. Een vakkundige jury kiest veertien voorstellen die door winnaars onder professionele begeleiding worden verfilmd. Deze films worden op het International Film Festival Rotterdam in 2005 vertoond.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

www.zuid-holland.nl