Anti Racisme Informatie Centrum


'Couleur Nationale' ondersteunt integratieproces Tegengaan discriminatie niet alleen belang gediscrimineerde

De Commissie Onderzoek Integratiebeleid concludeerde afgelopen maandag dat discriminatie op de arbeidsmarkt integratie in de weg staat. Anti-discriminatiebureaus weten uit de klachten die hen bereiken dat discriminatie op de arbeidsmarkt veel voorkomt. Daarom hebben ze 'Couleur Nationale' in het leven geroepen. Dit is een landelijke prijs waarmee in 2004 voor het eerst een bedrijf in het zonnetje gezet wordt: het bedrijf dat er het beste in slaagt de kwaliteiten van alle mogelijke werknemers, inclusief die met uitheemse culturele achtergrond, ten volle te benutten.

Leden nationale jury

Wie de Couleur Nationale wint, bepaalt een jury van zwaargewichten uit bedrijfsleven en overheid. Voorzitter is voormalig vice-premier Hans Dijkstal. Leden zijn Carmen Breeveld (directeur Team Care, zwarte zakenvrouw 2003), Gilbert Wawoe (lid van de Raad van State, oud-directeur Shell, voorzitter bestuur Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie), Rahma el Mouden (directeur Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf en Europees zwarte zakenvrouw van het jaar 1999), Elco Brinkman (voorzitter Algemeen Verbond Bouwbedrijf, vice-voorzitter VNO-NCW) en Annie Brouwer-Korf (burgemeester van Utrecht).

De nationale winnaar wordt gekozen uit regionale winnaars uit Friesland, Haaglanden, Overijssel, Rijnmond, Limburg- Zuid en West- en Midden-Brabant. In deze regio's wordt op 25 maart een regionale prijs uitgereikt door jury's met leden uit het bedrijfsleven en overheid ter plekke.

De nationale prijs wordt op 10 juni uitgereikt in Utrecht. Bedoeling is het publiek een publieksprijs toekent.

Tegengaan van discriminatie direct in voordeel van bedrijven zelf

De prijs 'Couleur Nationale' maakt deel uit van een project dat door de Europese Unie en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gefinancierd wordt. Deze subsidie wordt verstrekt om de achterstandspositie van minderheden tegen te gaan. Het project is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatiebureaus, maar ook de nodige topmensen uit het bedrijfsleven hebben zich aan het project verbonden. Het besef dringt steeds meer door dat binnen organisaties onbedoeld uitsluitingsmechanismen een rol kunnen spelen. Die hebben tot resultaat dat de capaciteiten van leden van minderheden onderbenut blijven. Zogenoemd intercultureel personeelsbeleid zorgt ervoor dat ieders kwaliteiten beter aan bod komen. Aandacht voor de culturele achtergronden van medewerkers draagt ertoe bij dat bedrijven talent niet over het hoofd zien. Bedrijven met aandacht voor diversiteit maken optimaal gebruik van de creativiteit van hun medewerkers en boren makkelijker nieuwe markten en nieuwe netwerken aan.

Zie ook www.prijscodemonitor.nl