Gemeente Leiden

Persbericht

Belvedere subsidie voor Leidse Regio en Duin- en Bollenstreek

Publicatiedatum: 26 januari 2004

Het Stimuleringsfonds voor de Architectuur heeft een Belvedère subsidie van EUR 210.000,- toegekend aan het project Oude Rijn doet nieuwe zaken. Gids voor cultuurhistorische planontwikkeling Oude Rijnzone. De Belvedère subsidie is een rijkssubsidie waarbij wordt gestimuleerd om cultuurhistorische waarden onderdeel te laten zijn van ruimtelijke ontwikkeling.

De Gids is een leidraad die tot doel heeft de Oude Rijn weer voor iedereen zichtbaar te maken als een belangrijke gemeenschappelijke drager, een karakteristiek en voor iedereen herkenbaar onderdeel van het verstedelijkte gebied tussen Katwijk en Bodegraven. Het Stimuleringsfonds is van mening dat het waardevol is de Oude Rijn een prominente plek te geven in dit gebied.

In dit project worden beleidsmakers, planontwikkelaars en maatschappelijke organisaties in de Oude Rijnzone (in onder andere de Leidse Regio en de Duin- en Bollenstreek) op verschillende manieren gewezen op de cultuurhistorische waarden in het stroomgebied van de Oude Rijn van Katwijk tot Bodegraven.

Vervolgens wordt aangegeven waar welke kansen liggen om deze cultuurhistorische kenmerken te gebruiken bij het maken van plannen in het gebied. Ook worden in de Gids enkele voorbeelden (pilots) beschreven die binnenkort gestart worden. Een aantal praktijkvoorbeelden laat duidelijk zien hoe ruimtelijke ontwikkeling een impuls kan krijgen als cultuurhistorie onderdeel van deze ontwikkeling uitmaakt. Zo kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een jaagpad dat, eventueel gedeeltelijk, weer in ere wordt hersteld. Ook kan het gaan om het openbaar toegankelijk maken van de Oude Rijnzone door de bedrijven die gevestigd zijn aan de oevers van deze rivier, te verplaatsen dan wel te herstructureren. Andere voorbeelden zijn het inachtnemen van de oude strandwallen bij het aanleggen van een weg en het scheppen van meer recreatiemogelijkheden op en langs de rivier. Deze voorbeelden geven aan hoe het Nederlandse landschap versterkt kan worden zonder dat nieuwe ontwikkelingen worden tegengehouden.

Het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) te Leiden is ook betrokken bij het project. Het RAP organiseert gedurende de looptijd van het project twee tentoonstellingen die de voortgang van het project laten zien.

Deze pagina is gewijzigd op 26-01-2004