European Commission

COR/04/1

Brussel, 22 januari 2004

Albert Bore, voorzitter van het Comité van de Regio's, verdedigt vandaag tijdens een ontmoeting met Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, een ontwerpbegroting voor de Europese Unie van
1,24 % van het BBP voor de periode 2007-2013

Voorafgaand aan de vergadering van de Commissie van 10 februari over de financiële vooruitzichten van de EU voor de periode 2007-2013 zal voorzitter Albert Bore aan Romano Prodi duidelijk maken dat hij een groot tegenstander is van een uitgavenplafond van 1% van het BBP, zoals dat door de Engelse, Duitse, Franse, Nederlandse, Zweedse en Oostenrijkse regering wordt voorgesteld in een open brief aan de Commissie van afgelopen december.

Albert Bore zal zich sterk maken voor een ontwerpbegroting van 1,24% van het BBP, die ook de voorkeur van Romano Prodi heeft, en deze op het hart drukken om niet toe te geven aan de druk van de kant van sommige EU-commissarissen of van de nettobetalers in de EU.

Als vertegenwoordiger van de lokale en regionale overheden in de uit te breiden EU heeft het CvdR nauw samengewerkt met EU-commissaris Barnier bij het formuleren van voorstellen voor het toekomstige cohesiebeleid van de EU. Het voelt zich dan ook zeer betrokken bij de volgende financiële vooruitzichten.

Voordat EU-commissaris Barnier het derde cohesierapport publiceert, waarin komt te staan aan welke - op basis van de nieuwe financiële vooruitzichten opgestelde - voorwaarden de regionale uitgaven moeten voldoen, zal Albert Bore tijdens zijn onderhoud met Romano Prodi namens de Europese steden en regio's een lans breken voor een sterk cohesiebeleid.

Aldus wil Albert Bore de Commissie doen inzien hoe belangrijk dit beleid is voor de economie en het concurrentievermogen van Europa.

Zijn argumenten zullen de voorstellen van EU-commissaris Barnier schragen, die financiële steun wil garanderen voor regio's waarvan het BBP lager is dan 75% van het EU-25-gemiddelde (doelstelling 1) en overgangsmaatregelen wil nemen voor regio's die last hebben van het "statistische effect" van de uitbreiding. Romano Prodi zou de onrust onder de territoriale overheden in de huidige EU moeten wegnemen, die zich zorgen maken over de financiering van een nieuw doelstelling
2-programma ter ondersteuning van hun inspanningen op het gebied van concurrentievermogen, werkgelegenheid en interregionale samenwerking. Albert Bore is vóór een initiatief dat de economie ten goede komt en zo de financiering kan leveren voor O&O-maatregelen en de aanleg van de grote trans-Europese netwerken. Hij zal er dan ook op aandringen dat deze twee horizontale beleidsterreinen worden afgestemd op de prioriteiten van doelstelling 2 van het programma voor regionale ontwikkeling.

Verder zal Albert Bore Romano Prodi erop wijzen dat de Europese steden en regio's graag meewerken aan een groter concurrentievermogen van de EU en hem voorhouden welke uitstekende resultaten het Europees fonds voor regionale ontwikkeling boekt nu de huidige uitvoeringsperiode (2000-2006) ten einde loopt. Ten slotte zal hij benadrukken dat er speciale maatregelen nodig zijn om in de behoeften van stadsbewoners te kunnen voorzien.

Tijdens de CvdR-zitting van 12 en 13 februari in het gebouw van het Europees Parlement te Brussel zal EU-commissaris Barnier een rapport over de gevolgen van de financiële vooruitzichten voor het cohesiebeleid presenteren.

http://www.cor.eu.int

Rue Montoyer, 92-102 - 1000 Bruxelles

Tel. +32 2/282 21 55 - Fax +32 2/282 20 85