Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 26 januari 2004

AM en NAi bekronen het werk van jonge architecten

Alleen in Nederland krijgen architecten al op jonge leeftijd de kans om daadwerkelijk gebouwen te realiseren. In dat opzicht onderscheidt de Nederlandse situatie zich van andere landen; een gegeven dat in het buitenland nog altijd meer opzien baart dan in Nederland zelf. In 2002 bekroonde het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) dit feit door voor het eerst de NAi Prijs uit te zetten. Deze prijs werd uitgereikt voor het beste gebouw gerealiseerd in de twee voorafgaande jaren door een architect onder de 40 jaar. MVRDV won de prijs met de Woningen op Hageneiland in Ypenburg, Den Haag. Samen met hoofdsponsor en financiële partner AM (Amstelland MDC) zal het NAi dit jaar de prijs opnieuw uitreiken onder de naam AM NAi Prijs 2004. AM zal ook in 2006 hoofdsponsor zijn van de AM NAi Prijs.

NAi Prijs 2002
Bij de NAi prijs 2002 werd de kwaliteit en de uitzonderlijke positie van de jonge architect belicht. De prijs heeft voor de betrokken bureau`s tot veel publiciteit geleid. Niet alleen de nominaties en de goed lopende publicatie Fresh Facts hebben hieraan een bijdrage geleverd, ook de tentoonstelling van de genomineerde architecten tijdens de Biënnale van Venetië heeft veel nationale en internationale belangstelling gekregen en werd zelfs bekroond met de Lion d'Or voor het beste landenpaviljoen.

Criteria
Om in aanmerking te komen voor de prijs dient het betreffende gebouw in het jaar 2002 of 2003 opgeleverd te zijn. De architect moet op 31 december 2003 40 jaar of jonger zijn. In het geval dat het bureau uit meerdere architecten bestaat, dient de gemiddelde leeftijd in het jaar van oplevering 40 jaar of jonger te zijn. De architect kan ook uit het buitenland afkomstig zijn en in Nederland werkzaam en gevestigd zijn. Inzendingen voor de AM NAi Prijs (3 x een A3 panel) kunnen tussen 15 maart en 24 mei 2004 bij het NAi worden aangeleverd ter attentie van Marieke Bous. De projecten van de genomineerden worden opgenomen in de collectie van het NAi. De genomineerden worden in september bekendmaakt en de prijs wordt uitgereikt in december.

Jury
De zevenkoppige jury stelt de kwaliteitscriteria vast. De formatie zal ondermeer bestaan uit de Aaron Betsky, directeur van het NAi, Hans van Veggel, vice-voorzitter Raad van Bestuur en Chief Creative Officer van AM, een vertegenwoordiger van de oudere generatie Nederlandse architecten, een architectuur criticus en een internationaal gerenommeerde architect. Een van de juryleden zal worden gevraagd het juryrapport te schrijven.

Publicatie
Bij de AM NAi Prijs verschijnt tevens een publicatie. De 5 genomineerde bureaus zullen hierin uitgebreid worden behandeld. Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers.

Doelstelling NAi
De doelstelling van een tweejaarlijkse manifestatie is tweeledig. Enerzijds is de prijs een logisch gevolg van het beleid van het NAi om jonge architecten en architectuurstudenten een kans te geven hun werk te presenteren. Al enige tijd is een deel van het NAi-gebouw gereserveerd voor deze generatie waar zij met prijsvragen, publicaties en tentoonstellingen hun ideeën en werk presenteren. Anderzijds wil het NAi structureel archieven van recente, architectonische hoogtepunten in Nederland van jonge architecten verwerven. Het archief van het NAi vormt met dit initiatief niet alleen een goede afspiegeling van architectuur uit de 19de en 20ste eeuw, maar ook een verzameling van hoogtepunten van hedendaagse architectuur.

Motivering AM
AM wil met het mede mogelijk maken van de AM NAi Prijs de exposure voor jonge architecten vergroten en hun kansen verruimen om bijzondere architectuur te realiseren. AM is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). Het bedrijf onderscheidt zich daarbij door stedenbouwkundige en architectonische concepten, die zijn toegesneden op leefstijlen en die de lokale cultuur respecteren en versterken. Vanuit het grote belang dat het hecht aan vernieuwende architectuur, stimuleert AM graag het werk van jonge architecten.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401235
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl