Verbond van Verzekeraars

Verbond reageert op wijzigingsvoorstel vrijstellingsbesluit

De voorgestelde wijziging van het vrijstellingsbesluit uit de Wet Bpf 2000 (Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds) moet niet alleen voor verplichte, maar ook voor vrijwillig verleende vrijstellingen gelden. Dat is één van de punten die het Verbond onlangs bij staatssecretaris Rutte van SZW heeft ingebracht.

Het ministerie van SZW heeft eind augustus vorig jaar een voorstel tot wijziging van het vrijstellingsbesluit Wet Bpf 2000 gestuurd aan de Stichting van de Arbeid (STAR). Het vrijstellingsbesluit bevat regels voor het verlenen van vrijstelling van de verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds. In het wijzigingsvoorstel van SZW wordt ingegaan op de vraag hoe er na een fusie, splitsing of doorstart moet worden omgegaan met verleende vrijstellingen. De STAR heeft hierop in november vorig jaar een reactie gestuurd.

In aanvulling op die reactie heeft het Verbond eind december op zijn beurt nog enkele punten ingebracht bij staatssecretaris Rutte. Eén daarvan is het in het wijzigingsvoorstel gemaakte onderscheid tussen verplichte en vrijwillig verleende vrijstellingen. De voorgestelde wijziging geldt alleen voor verplichte vrijstellingen. Het Verbond vindt echter dat deze ook voor vrijwillig verleende vrijstellingen moet gelden. Bij een fusie, splitsing of doorstart is het onderscheid tussen verplichte en vrijwillig verleende vrijstellingen vaak niet meer duidelijk. Daarom vinden wij het belangrijk dat er in die gevallen een goede regeling is, die uitgaat van de verleende vrijstelling, ongeacht de aard daarvan. Dit is ook in het belang van de werknemers, aldus het Verbond. Een ander punt dat het Verbond heeft aangedragen, heeft betrekking op de situatie waarin werkgevers van hetzelfde bedrijfstakpensioenfonds, die niet allemaal vrijstelling voor hun werknemers hebben gekregen, fuseren. Het Verbond vindt dat als het percentage vrijgestelde werknemers minder dan 50% bedraagt, de vrijstelling niet mag vervallen. Deelnemers zouden bovendien minimaal recht moeten hebben op een afloopvrijstelling. Als hier niets wordt geregeld, bestaat de kans op een pensioenbreuk voor de betreffende deelnemers, aldus het Verbond.

Verzekerd!, januari 2004