Politie Friesland

Politieberichten van 25/01 13.00 uur t/m 26/01 07.00 uur

Fryslân 26-01-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 058
- 880 8272.

Heerenveen: aanrijding met dodelijke afloop
Zondag vond om 16.45 uur een frontale botsing plaats op de rijksweg A32, ter hoogte van afslag Oranjewoud waarbij twee automobilisten om het leven kwamen. De bestuurders waren de enige inzittenden in hun voertuig. Ze overleden ter plaatse. Verder raakte er niemand gewond. Een van de twee bestuurders, een 44-jarige inwoner van Heerenveen, reed in een personenauto als spookrijder. Hij reed in de richting van Wolvega op de rijbaan wat voor de rijrichting Heerenveen bestemd is. Deze bestuurder was waarschijnlijk ter hoogte van Oranjewoud de snelweg opgereden. Vijfhonderd meter verder kwam hij frontaal in botsing met een 44-jarige inwoner van Steenwijk die op de snelweg reed in de richting van Heerenveen. De stoffelijke overschotten van beide slachtoffers werden door de brandweer van Heerenveen, in samenwerking met ambulancepersoneel, uit de voertuigen gehaald. De snelweg richting Heerenveen werd vanaf 17.15 uur ter hoogte van Oranjewoud afgesloten voor alle verkeer. Beide voertuigen werden weggesleept en het wegdek werd gereinigd. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân voerde een onderzoek uit naar de omstandigheden en de toedracht van het ongeval. Om 19.15 uur werd de omleiding weer opgeheven en kon het verkeer weer gebruik maken van de snelweg.

Mantgum: aanrijding met letsel
Op zondag vond om 17.50 uur een aanrijding plaats op de S. Van Galemawei waarbij een motorrijder gewond raakte. Het slachtoffer, een 18-jarige inwoner van Mantgum, ging op eigen gelegenheid naar een ziekenhuis te Leeuwarden. Een 18-jarige automobilist uit Baard wilde vlak over de spoorwegovergang linksaf slaan. Tijdens deze manoeuvre reed hij tegen de motorrijder aan die op de S. Van Galemawei reed in de richting van Baard. De motorrijder kwam ten val waarbij de motorfiets twintig meter verder gleed. Na onderzoek bleek dat dit voertuig geen verlichting had en niet was voorzien van een kentekenplaat. Daarnaast was de motorrijder niet in het bezit van een rijbewijs. De personenauto raakte aan de linkervoorzijde beschadigd.

Goutum: aanrijding met letsel
Zaterdag raakte om 15.45 uur een 82-jarige automobilist uit Menaldum gewond tijdens een aanrijding aan de Waldwei. Het slachtoffer werd (met onbekend letsel) naar het MCL Zuid ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. Een 43-jarige automobilist uit Nieuwegein reed voor de Menaldumer automobilist uit. Op een gegeven moment reed de 82-jarige bestuurder over de middengeleiding heen, raakte zijn voorganger aan de buitenspiegel en linker zijkant. Het voertuig van de 82-jarige automobilist kwam in de berm tot stilstand tegen een mast van een verkeerslichteninstallatie.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Zwaagwesteinde: zondag 18.42 uur, Voorstraat, 38-jarige inwoner van Kollumerzwaag, 675 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Dokkum: De Schans, maandag 03.05 uur, 26-jarige inwoner van Holwerd, 485 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd. Het rijgedrag van de bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid over de Hogepol reed in de richting van de Rondweg West. De verdachte negeerde een stopteken en reed met hoge snelheid weg. Ter hoogte van De Schans kwam de personenauto tot stilstand nadat het voertuig het trottoir had geraakt. De complete achteras van de auto raakte ernstig beschadigd.

Leeuwarden: oproep na beroving
De politie roept getuigen op die op vrijdag 16 januari aan het Herenwaltje bijzonderheden hebben gezien tijdens een tasjesroof die uitgevoerd werd door drie jongens van 13 en 14 jaar. Omstreeks 15.30 uur werd een handtas van een tot nu toe onbekende vrouw geroofd. In de groene handtas zaten fournituren en naaigerei. De politie wil graag in contact komen met de eigenaresse (vermoedelijk tussen 40 en 50 jaar) van de handtas die tijdens de beroving te voet in de richting van het Herenwaltje liep. Daarnaast wordt deze vrouw opgeroepen om alsnog aangifte te komen doen. Eerder die middag voerden de jongens een poging tot beroving uit aan de Dokkumer Trekweg, ter hoogte van de viskraam. Ze probeerden een tas te beroven van een vrouw van ongeveer 60 jaar. De beroving mislukte. Ook met deze vrouw wil de politie graag in contact komen.
Aanleiding voor de oproep is de aanhouding van drie jeugdige verdachten na een inbraak in sporthal Bilgaard. De drie Leeuwarders, twee van 13 en een van 14 jaar, werden zaterdag om 13.10 uur tijdens een fietssurveillance ontdekt. De jongens waren in de buurt van de sporthal ter hoogte van de Eeskwerd bezig met twee kratten bier en een aantal flessen. Getuigen hadden gezien dat de jongens met de kratten uit de sporthal waren gekomen. Nadien bleek dat er meerdere goederen uit de kleedkamers van de sporthal weggenomen waren zoals een gsm en een geldbedrag van 4,-- en een horloge. De drie verdachten werden naar het bureau gebracht, aangehouden, verhoord en ingesloten.