Gedichten over een leven in oorlog en vrede

Een stukje erkenning voor een veteraan

DELFT, 20040126 -- Donderdag 29 januari 2004 om 11.30 uur wordt in het Legermuseum te Delft de nieuwe gedichtenbundel "Gedichten over een leven in oorlog en vrede" van de heer G.A. Ankoné gepresenteerd. Het 1e exemplaar wordt door wethouder Meine Oosten overhandigd aan de heer Ankoné.



De heer Ankoné (9-9-1925 Oldenzaal) draagt zijn oorlogsgewondenkruis regelmatig en met trots. Hij was gesta-tioneerd op Indonesië (1945-1948) bij de stoottroepen en bleef ook daarna in militaire dienst. Hij diende in totaal ruim 12 jaar. Gé Ankoné is als vele veteranen nog dagelijks bezig met het verwerken van zijn herinneringen. Van het kwijtraken van zijn regiment in de binnenlanden van Labis tot de terugkomst in Nederland en de vaststelling van Post Traumatische Stress Stoornis.


In zijn ruim 400 pagina's tellende gedichtenbundel beschrijft hij naast dagelijkse zaken ook zijn teleurstelling over de opstelling van de leidinggevenden. En zijn gevoel dat niemand voor hem in de bres sprong. Zijn gedichten werpen een scherpe blik op de goede en slechte herinneringen van zijn diensttijd. Hij kijkt kritisch naar
wat hij meemaakte, ook in zijn latere burgerleven.


Gé Ankone over de achtergronden van dit boek: "Als veteraan voel je je soms onbegrepen door de huidige generatie. Zij weten vaak niet wat wij hebben meegemaakt, de crisisjaren, de oorlog, de tropenjaren. Ik heb bijvoorbeeld de jongens zien terugkomen die aan de spoorlijn in Birma gewerkt hadden, maar met Post Traumatische Stress Stoornissen werd destijds heel anders omgegaan.


Dankzij financiële steun van de Gemeente Delft is de publicatie van deze gedichtenbundel mogelijk geworden.


"Het voelt als een stukje erkenning, het roept bij veteranen herinneringen op, een gevoel van saamhorigheid. Daar is behoefte aan."