Gemeente Neede

Samenspraak toont betrokkenheid bij Berkelland

In de herfstperiode hebben raadsleden van Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede zes samenspraakavonden geleid ten behoeve van de visie voor de nieuwe gemeente Berkelland. Themas tijdens deze avonden waren tot nog toe: de woon- en leefomgeving, economische ontwikkeling en vrije tijd. Er is nu nog één avond te gaan en wel op 26 januari om 19.30 uur in de Luifel te Ruurlo over dorps- en wijkgericht werken. De belangstelling voor de eerste zes gespreksavonden was geweldig. Gemiddeld waren er ruim vijftig mensen aanwezig: vertegenwoordigers van organisaties en gewoon belangstellenden. De discussies waren vaak bijzonder geanimeerd en inhoudelijk is er meer dan voldoende informatie bijeen gebracht om de visie voor de nieuwe gemeente op te kunnen stellen.

De aanwezigen hebben zelf stellingen naar voren gebracht en elkaars stellingen beoordeeld. Stellingen over woningbouw, verkeer, gemeenschapsvoorzieningen, het boerenbedrijf, de arbeidsmarkt, sport, cultuur en natuur. Over sommige stellingen waren de aanwezigen het snel eens. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat het regionale bedrijventerrein De Laarberg voor een deel op het grondgebied van Berkelland blijft liggen. Of, een heel ander onderwerp, dat de nieuwe gemeente moet helpen voorkomen dat jongeren na hun 14^e jaar stoppen met sport. Of dat als het om cultuur gaat de nieuwe gemeente uit moet stralen: het mag ietsjes meer zijn. Nagedacht is over een soort Berkelland-ringlijn voor het openbaar vervoer en aansluiting van die ring op alle grotere plaatsen in de omgeving. En over de mate waarin de nieuwe gemeente ook voor forensen zou moeten bouwen en hoe landbouw en natuur zich in harmonie kunnen ontwikkelen en over de werkgelegenheid die nodig is voor onze beroepsbevolking en over nog veel meer.

Wat gebeurt er nu met het resultaat van de samenspraakavonden? In januari en februari worden deze verwerkt in kadernotities voor de klankbordgroep van raadsleden voor de herindeling. In deze notities wordt in hoofdlijnen samengevat waar men het tijdens de discussies over eens was en waarover verschil van inzicht bestond. In een bijlage bij de kadernotities worden alle afzonderlijke stellingen vermeld (en of de aanwezigen het daarmee eens waren of niet). Als de kadernotities klaar zijn en bekend is hoe ze behandeld worden, krijgen de deelnemers aan de samenspraakavonden daar nog informatie over. Dat wordt dus dit voorjaar.

Vooral de onderwerpen waarover tijdens de samenspraakavonden meningsverschil bestond kunnen vervolgens voor de politiek aanleiding zijn om zich uit te spreken. De opvattingen van de klankbordgroep daarover komen uiteindelijk terecht in de visie voor de gemeente Berkelland.
Berichttype Actueel