Time : 2:22:08 PM
Date : Monday, January 26, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

Een goede sociale zekerheid en betere jobs voor de werknemersverdedigen : een dringende « must » voor BBTK-SETCa, LBC-NVK en CNE

Gemeenschappelijk bediendefront

Een goede sociale zekerheid en betere jobs voor de werknemers verdedigen : een dringende « must » voor BBTK-SETCa, LBC-NVK en CNE

De sociale zekerheid en de financiering ervan versterken en consolideren, de koppeling van de sociale uitkeringen aan de welvaart waarborgen, zorgen voor méér, betere en duurzamere werkgelegenheid, verder gaan met de positieve begeleiding van de werkzoekenden door de Gewesten in plaats van met sancties jacht te maken op de werklozen... Dit zijn fundamentele, dringende en onderling verweven prioriteiten voor het gemeenschappelijk bediendefront. Ze mogen dan ook onder geen beding op de lange baan worden geschoven, zelfs niet in deze periode van sociale verkiezingen.

Al staan de sociale verkiezingen voor de deur, toch is het gemeenschappelijk vakbondsfront van bedienden van het ABVV en het ACV zich er ten volle van bewust :


· dat de verdediging en de vooruitgang van de eisen van de werknemers op het vlak van werkgelegenheidsbeleid en sociale zekerheid nauw met elkaar verbonden zijn ;


· dat hun analyses over deze thema's erg dicht bij elkaar aansluiten en dat de werknemers er allen belang bij hebben om zonder aarzelen of tijdverlies in actie te komen.

Bijgevolg is het gemeenschappelijk bediendefront ABVV-ACV van plan om
- zonder de volgende regeringsconclaven of de gewest- en Europese verkiezingen af te wachten - op te treden zodat zo spoedig mogelijk :


· er méér en betere werkgelegenheid ontstaat door middel van nieuwe, échte en duurzame banen waarvoor correcte lonen worden betaald en normale contracten worden gegeven. Dit werkgelegenheidsbeleid moet ondersteund worden door de economische ontwikkeling van duurzame productie en door méér middelen voor onderzoek, ontwikkeling en opleiding. Dankzij deze bijkomende, kwaliteitsvolle banen kan de sociale zekerheid overigens degelijk gefinancierd worden.


· de werkloosheid daalt aan de hand van nieuwe, goede banen en via een positieve begeleiding van de werkzoekenden door de Gewesten
- toegespitst op nieuwe werklozen en jongeren. Dit heeft in ieder geval de voorkeur op maatregelen ter controle van de beschikbaarheid van werklozen, die bij deze groep mensen onrust en onzekerheid opwekken omwille van het beperkte aanbod aan passende banen.
De activering van werklozen mag dan ook in geen geval leiden tot algemene maatregelen of - erger nog - sancties tegen werklozen.


· de sociale zekerheid van de werknemers versterkt en verbeterd wordt. Terwijl het sociaal statuut van de zelfstandigen vanaf 2004 verbeterd zal worden en dit met een grote inbreng van de overheid, is dit immers volstrekt niet het geval voor het stelsel van de werknemers. Zij staan nu al - en steeds meer als enige - in voor de financiering van hun sociale zekerheid. Bovendien is er
- in 2004 of de volgende jaren - geen verbetering of duurzame alternatieve financiering gepland voor een duurzaam begrotingsevenwicht van hun sociale zekerheid of voor de koppeling van de sociale uitkeringen aan de welvaart.

Met het oog hierop wil het gemeenschappelijk bediendefront zijn leden sensibiliseren, zijn standpunten in klare taal aan de sociale en politieke gesprekspartners uiteenzetten en - nog vóór het regeringsconclaaf van 19 maart 2004 over de sociale zekerheid - zijn eisen kracht bijzetten door middel van een gezamenlijke manifestatie van actieve en niet-actieve werknemers, in een door het ABVV en het ACV te organiseren campagne.

Voor de BBTK-SETCa,
Chr. ROLAND - Voorzitter
C. POLENUS - Ondervoorzitter

Voor de LBC-NVK,
F. WYCKMANS - Algemeen Secretaris

Voor de CNE,
R. COUMONT - Algemeen Secretaris

Voor meer informatie :
Herman Luyckx - Informatie
email : hluyckx@BBTK-ABVV.be
tel. : 02/545.78.64