Universiteit van Amsterdam

Hoe een Byzantijnse auteur de tekst van een zevende-eeuwse monnik bewerkte


Promotie Byzantinologie


dinsdag 27 januari 14.00 uur

Omstreeks het jaar 865 stelde een Byzantijnse auteur 23 vragen en antwoorden samen, met als thema hoe als volmaakt christen te leven. Hij had ze gekozen uit een veel grotere collectie van een zevende-eeuwse monnik, Anastasius de Sinaïet. De Byzantijnse auteur gebruikt ook de naam Anastasius, maar omdat hij bewijsbaar een ander is, moeten we spreken van Pseudo-Anastasius. De oude tekst paste hij aan aan zijn bedoeling de gelovigen te vermanen; zijn voorganger wilde zijn medechristenen vooral bemoedigen. Douwe Sieswerda reconstrueerde de tekst van Pseudo-Anastasius uit meerdere bestaande handschriften, zodat een vergelijking met de oudere versie mogelijk werd. Bij de teksten levert hij commentaar op de ingrepen van Pseudo-Anastasius; in de hoofdstukken vooraf zijn zijn conclusies geordend en samengevat. Tot slot biedt Sieswerda een hypothese over de identiteit van Pseudo-Anastasius. Mogelijk was hij een priester, en een ondergeschikte van de bibliothecaris van Constantinopel.

D.T. Sieswerda: Pseudo-Anastasius en Anastasius Sinaïta, een vergelijking. Promotoren zijn prof. dr. A.F. van Gemert en prof. dr. M.D. Lauxtermann.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.