Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 5

JEUGDZORG EEN RECHT

Consequenties van de nieuwe wet

Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn hardnekkig en vooral beeldbepalend. Na jarenlange discussie staat er een nieuwe wet op stapel om aan deze schrijnende situatie een einde te maken. Anders dan in de oude Wet op de Jeugdhulpverlening biedt de nieuwe wet het recht op jeugdzorg en krijgt de provincie een grotere verantwoordelijkheid. Is vraaggestuurde zorg met het Bureau Jeugdzorg als portier de oplossing voor de wachtlijsten? TUMULT organiseert een verkennend debat op dinsdag 27 januari, Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij.

Onder leiding van Jan van Leijenhorst, hoofd Jeugd, Onderwijs, Cultuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, debatteren Annie Kamp, gedeputeerde Provincie Utrecht, Dorien Baerends, directeur Bureau Jeugdzorg, Maarten Faas, directeur Trajectum, Ben Rensen, jeugdarts GG & GD en Esther Geurink, ex-cliënt jeugdzorg.

Cliënten (jeugdigen tot 18 jaar met ernstige opvoedings- en opgroeiproblemen) kunnen straks nadat het Bureau Jeugdzorg een indicatie heeft afgegeven, aanspraak maken op zorg. Met het recht op jeugdzorg wordt de positie van de cliënt versterkt. De nieuwe wet beoogt meer samenhang te brengen tussen de verschillende vormen van jeugdzorg en vraaggestuurde zorg. Bureau Jeugdzorg krijgt hierin een spilfunctie. Daar worden alle toegangstaken met betrekking tot de jeugdhulpverlening, de jeugdbescherming, de jeugdreclassering, jeugd-LVG en de jeugd-GGZ samengebracht. De provincie financiert het Bureau Jeugdzorg en koopt de zorg in bij verschillende jeugdzorginstellingen. Daarmee krijgt ze er een belangrijke kerntaak bij. Zij moet ervoor zorgen dat er voldoende zorg beschikbaar is om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Met andere woorden: kan de provincie een einde maken aan de wachtlijsten en aan de bureaucratie? En kan ze dat betalen?

TUMULT & Provincie Utrecht

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430/ www.TUMULTdebat.nl/info@tumultdebat.nl