HOGESCH. V. ARNHEM EN NIJMEGEN

Presentatie Lectoren domein Educatie (HAN)

Op dinsdagmiddag 27 januari geven de vier lectoraten en kenniskringen van het domein Educatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een kijkje in de keuken.

'Betekenisvol leren is leren dat iets van jezelf wordt, dat je raakt en verandert. Het is leren waar je zin aan kunt beleven'. Iedereen met passie voor onderwijs zal handen en voeten willen geven aan deze 'echte' vorm van leren. Maar hoe doe je dat? Dat is de kernvraag waar de lectoren en kenniskringen van het domein Educatie voor staan. Ieder zoeken zij vanuit een eigen invalshoek naar mogelijkheden en antwoorden waarmee zij een brug slaan tussen beroepsvoorbereidend onderwijs en de praktijk.

Tijdens het programma gaat het niet om theoretische verhandelingen of pasklare antwoorden. Leren is immers onderzoeken, experimenteren, samen op zoek gaan naar antwoorden. Inbreng vanuit het veld is hierbij onmisbaar. De lectoren van het domein Educatie nodigen daarom geïnteresseerden uit het (onderwijs) veld uit om mee te kijken, luisteren en praten over lopende projecten en nieuwe ideeën. Een goede leraar word je tenslotte alleen door altijd een goede leerling te blijven.

Het kennisnetwerk bestaat uit kenniskringen, van waaruit vak- en opleidingsdocenten, didactici, trainers, lectoren, onderwijskundigen, opleidingskundigen, practici uit het veld én studenten leren van elkaar en met elkaar. Zij doen dit via kennisontwikkeling- en uitwisseling op een groot aantal thema's, praktijkgericht onderzoek, seminars, congressen, maar ook gewoon via gezamenlijke projecten, coaching, leernetwerken en discussieplatforms.

De vier lectoraten en centrale thema's van het domein Educatie zijn 'Identiteitsontwikkeling in de school' (lector Monique Volman), 'Het ontwikkelen van competenties op de werkplek' (lector Ruud Klarus), 'Leren met ICT: digitale didactiek' (lector Marijke Kral) en 'Theorie die werkt - leren als symbiose van theorie en praktijk' (lector Piet-Hein van de Ven).

Het programma en de aanmeldingsprocedure staan op de website www.han.nl. Geïnteresseerden die willen deelnemen aan de workshops dienen zich vooraf aan te melden.

19 jan 04 10:38