Ingezonden persbericht


Prinses laurentien opent nationale voorleesdagen vanuit bibliotheek reigersbos (oba)

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent dinsdag 27 januari de Nationale Voorleesdagen tijdens het Nationaal Voorleesontbijt in de openbare Bibliotheek Reigersbos te Amsterdam. Met het voorlezen uit het prentenboek van het jaar geeft de Prinses het startsein voor de nieuwe, jaarlijkse campagne die gericht is op het voorlezen aan peuters en kleuters. De activiteiten in het kader van de Nationale Voorleesdagen vinden plaats in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, basisscholen, bibliotheken en boekwinkels en duren van dinsdag 27 januari tot en met zaterdag 7 februari.

De Nationale Voorleesdagen, een initiatief van de Stichting Lezen, zijn primair gericht op de kinderopvang, op groep 1 en 2 van de basisschool en op ouders met jonge kinderen. Het plezier van voorlezen staat centraal. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong met voorlezen kennismaken, ook op latere leeftijd vaker lezen.

Prinses Laurentien zet zich sinds enkele jaren in voor alfabetisering. In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen functioneel analfabeten, autochtone en allochtone volwassenen Nederlanders die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen om volwaardig te kunnen functioneren in onze maatschappij. Spelenderwijs omgaan met taal op jonge leeftijd kan er toe bijdragen dat ongeletterdheid op latere leeftijd wordt voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen aan wie veel is voorgelezen later gemakkelijker leren lezen.

De eerste editie van De Nationale Voorleesdagen vindt plaats in het jaar van de 50-jarige Kinderboekenweek. De Stichting CPNB, bekend van onder andere de Kinderboekenweek, organiseert De Nationale Voorleesdagen.

De Bibliotheek Reigersbos is onderdeel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, OBA®. Zie www.oba.nl voor meer informatie.