Wageningen Universiteit

Persbericht

21 januari 2004, nr. 010

Nieuw: Bodemdata.nl boordevol bodem- en grondwaterinformatie

Op 27 januari presenteert Alterra van Wageningen UR een nieuw webportaal met een grote hoeveelheid bodem- en grondwatergegevens: bodemdata.nl. Tegelijkertijd vindt er een symposium plaats over het heden en de toekomst van bodemkundige informatie. Het belang van bodem- en grondwatergevens kan niet genoeg worden onderstreept. Alles wat groeit en bloeit is immers afhankelijk van de bodem. Bovendien bouwen we er huizen op, leggen er wegen op aan, graven er tunnels in, enzovoort. De bodem als ecosysteem is een onderdeel van het landschap.

De grote, gedrukte bodemkaarten zijn van oudsher bekend, maar ze zijn statisch en duur om te maken. De bodemkundigen van Alterra hebben daar op een eigentijdse manier wat aan gedaan door het creëren van bodemdata.nl. Alterra is namelijk de beheerder van een groot aantal gegevens over bodem en grondwater in ons land. Die gegevens willen we met bodemdata.nl beter toegankelijk maken. De landsdekkende bodemkaart
1:50 000 is het bekendste bodemkundige product van Alterra en deze kaart zal via het webportaal te bekijken en te bestellen zijn. Ook de bodemkaart 1:250 000, met detailkarteringen (vaak 1:10.000), gegevens over grondwatertrappen en grondwaterdynamiek en andere gegevensbestanden worden via dit webportaal ontsloten.

In de toekomst zullen via dit portaal ook andere bestanden ontsloten gaan worden: de geomorfologische kaart, landgebruikskaarten (LGN) en historische landgebruikskaarten van Nederland (LGN).

Aan het webportaal wordt ook een webwinkel gekoppeld. Van iedere willekeurige plek in Nederland kan bekeken worden welk kaartmateriaal er beschikbaar is, welke puntgegevens er zijn, en dergelijke. Dit inclusief de achterliggende (meta)informatie. Kaarten en gegevens kunnen in de toekomst digitaal op maat besteld worden, maar desgewenst ook op papier worden geleverd.

Tijdens het symposium zullen twee onderzoekers ingaan op het gebruik van bodemdata. Dr. Patrick Hommel zal spreken over de invloed van de natuurlijke vegetatie op de bodem en dr. Dick Brus over zware metalen in landbouwgewassen. Drs. Niek de Wit, beleidsmedewerker van het ministerie van VROM zal spreken over het belang van goede en actuele bodem- en grondwatergegevens. De leiding van het symposium is in handen van prof. dr.ir. Arnold Bregt.

Het symposium Heden en toekomst van bodemdata.nl vindt plaats bij Alterra, Droevendaalsesteeg 3 te Wageningen, op dinsdagmiddag 27 januari, aanvang 13.30 uur. U kunt zich aanmelden via info@bodemdata.nl.