FNV

Vakbondsrechtenprijs voor vakbondsman Zimbabwe

De FNV vakbondsrechtenprijs gaat naar Gift Chimanikire, algemeen secretaris van de vakbond voor post en telecommunicatie van Zimbabwe. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan iemand die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijk risico inzet voor respecteren van vakbondsrechten.

Gift Chimanikire (48) is behalve leider van de communicatiebond ook bestuurslid van de grootste vakcentrale ZCTU (Zimbabwe Congress of Trade Unions). Ook is hij prominent lid van de MDC (Movement for Democratic Change), de belangrijkste oppositiepartij onder leiding van voormalig vakbondsleider Morgan Tsvangirai.

De vakbondsrechtenprijs wordt dinsdag 27 januari om 12.00 uur uitgereikt door FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in de Utrechtse Jaarbeurs, tijdens een bijeenkomst van ABVAKABO FNV. Aansluitend vindt een workshop plaats met de Chimanikire en de oprichter van het - door Mugabe gesloten - dagblad Daily News, Wilf Mbanga.

De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag. Bij de uitreiking is ook de Nederlandse Mensenrechten-ambassadeur aanwezig, dhr. De Klerk.

Chimanikire krijgt de prijs voor zijn vakbondswerk maar is tevens actief in de oppositiepartij van Morgan Tsvangirai. In het geval van Zimbabwe is het zeer begrijpelijk dat wie zich inzet voor werknemers, ook een rol speelt in de politieke oppositie. Onder president Robert Mugabe is de economie sterk bergaf gegaan. Sinds 2000 zijn allerlei wetten ingevoerd die de macht van de president versterken en het aantal schendingen van vakbondsrechten nam enorm toe. Wie kritisch staat tegenover het regime, kan te maken krijgen met intimidatie, willekeurige arrestatie, mishandeling, kidnapping, onderdrukking en marteling. Gift Chimanikire zelf heeft verschillende keren in de gevangenis gezeten. Hij is vaker persoonlijk bedreigd en er is geprobeerd hem te vergiftigen. In Zimbabwe laat hij zich dan ook vergezellen door bodyguards.

Elke twee jaar reikt de vakcentrale FNV De Febe Elizabeth Velásquezprijs uit aan een man of vrouw die onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijk risico vakbondswerk verricht. De prijs is vernoemd naar een vakbondsactiviste uit El Salvador, die in 1989 op 27-jarige leeftijd werd vermoord vanwege haar inzet voor vakbondsrechten.

Uitreiking vakbondsrechtenprijs:

dinsdag 27 januari 2004, 12.00 uur, Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6, Utrecht

U bent van harte uitgenodigd de prijsuitreiking bij te wonen. Gift Chimanikire is van maandag 26 tot en met zaterdag 31 januari eventueel beschikbaar voor interviews.

Meer informatie:

FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 020 - 58 16 552 of 06 - 227 900 54