De Unie


Laatste nieuws
Leden bij Corus gaan voor 1,5% meer loon

Hoofddorp, 27 januari 2004 Unieleden bij het winstmakende Corus hebben gisteren tijdens een ledenvergadering besloten om de looneis voor de nieuwe CAO op 1,5 procent vast te stellen. Tijdens het Najaarsoverleg hebben werkgevers en werknemers met de overheid juist afgesproken om de lonen dit jaar op de nullijn te houden. Eerder in november 2003 werd de nullijn voor het jaar 2004 al door een meerderheid (73%) van alle Unieleden afgewezen. De Unie kiest voor een maatwerk gerichte aanpak en stelt per bedrijf een looneis vast.

Tijdens de ledenvergadering in Akersloot bevestigden de Unieleden bij Corus het Uniestandpunt. De leden kiezen voor een beleid dat ruim baan maakt voor het stimuleren van innovatie en een stijging van de arbeidsproductiviteit, in plaats van zich eenzijdig te richten op het verouderde concept van loonmatiging. Volgens Uniebestuurder Alex van der Molen is een pas op de plaats bij Corus per definitie verdere achteruitgang. Het gaat bij Corus Staal in IJmuiden uitstekend. Dus een looneis van 1,5 procent is zeer verdedigbaar en dient als compensatie voor de gestegen prijzen

De Unieleden bij Corus vinden bovendien dat er bij eenzijdige loonmatiging sprake is van korte termijn beleid. Ze vragen meer aandacht voor themas als innovatie, productiviteit, optimale arbeidsparticipatie en motivatie van werknemers. Daarin moet worden geïnvesteerd. Dit zijn onderwerpen die op lange termijn meer hout snijden, aldus Van der Molen.

De Unie wil bij Corus een CAO met een looptijd van 1 jaar afspreken. De belangrijkste voorstellen zijn:


1. De lonen met 1,5% structureel verhogen per 1 april 2004;


2. Werkgelegenheidspact met twee jaar verlengen tot en met 31 maart 2006;


3. Pensioenpremie verdeling structureel naar 75% werkgever en 25% werknemer;


4. Ziektekostenverzekering wijzigen van 60% werkgever en 40% werknemer naar 80/20;


5. De kilometervergoeding (reiskosten) verhogen naar 0,35 cent.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO bij het staalconcern beginnen 25 februari aanstaande. Corus is het eerste grote bedrijf in 2004 waar over een nieuwe CAO wordt gesproken en is daarmee trendsettend voor andere grote ondernemingen. De Unie kent sinds jaren, in tegenstelling met de ander bonden, geen centrale looneis. Keer op keer kijkt De Unie naar de situatie van de onderneming, waarbij veel aandacht is voor de economische en de financiële situatie van de organisatie.

dinsdag, 27 januari 2004