PERSBERICHT - 2004-01-27

Het eerste live verslag vanaf de Professor Molchanov:

'Eerste ijsbergen doemen op en zorgen voor ontroering'

De eerste Nederlandstalige expeditiecruise ter gelegenheid van het 15 jarig jubileum van Thika Travel, met 48 gasten aan boord, maakte de oversteek van de Drake Passage in een recordtijd dankzij het schitterende weer. Door de zeedagen is iedereen totaal relaxed en de lezingen van de topgidsen verhogen de verwachtingen.

De eerste ijsbergen doemen op en de passagiers zijn met ontroering vervuld. De teamspirit is optimaal en voor velen van het Vlaams-Nederlandse gezelschap is een droom uitgekomen. Antarctica toont zich van haar mooiste kant, ongeschminkt, puur natuur. Haar magnitude is niet te beschrijven, dit kun je alleen maar ondergaan en delen met je medereizigers.

Met de zodiacs worden we afgezet temidden van uitgestrekte kolonies pinguïns. Ondanks een penetrante mestgeur en een hels kabaal van balkende ouders is het een rustgevende belevenis.

Voor onze zodiac uit springt een tiental pinguïns als vliegende vissen telkens uit het water en floep op het vaste land. Daar verworden ze tot clowneske stuntelaars, die zich waggelend door de duizenden nestplaatsen wurmen, juist op afstand blijvend van de fel naar hen pikkende soortgenoten. Ieder voor zich lijkt het motto.

Op het eigen nest kan het kuiken zich niet langer bedwingen en achtervolgt het - op topsnelheid - de ouder net zo lang door de gehele kolonie tot die zijn vis / buit heeft prijsgegeven. De slapstickfilms lijken hier te zijn uitgevonden, op deze plek op het zevende continent waar we twee uur geleden aan land zijn gegaan!

Toch is het moeilijk je hier een voorstelling van te maken als je er niet bij bent, net zo min lukt het om te beschrijven wat er door je heen gaat als je de eerste bultrugwalvissen naast de boot ziet zwemmen of als de zon de voorbij drijvende ijsbergen diepgeel kleurt in het laatste avondlicht!

We varen door de Antarctic Sound, een vaargeul tussen het vaste land van Antarctica en de Zuid Shetland eilanden, waar het water spiegelglad is en de weerspiegelingen vrijwel perfect zijn.

"Wat een dag", "Nom de Dieu", "Te mooi om waar te zijn" zijn uitspraken die we overal op het dek horen, geen van alle kunnen ze echt weergeven wat we zien en ervaren. De foto's zullen straks maar deels onze schitterende ervaringen kunnen vertellen. Je moet hier echt zelf heen om te begrijpen wat we de afgelopen uren hebben meegemaakt...

Joost tania

Het programma voor de expeditiecruise ziet er voor de komende dagen als volgt uit:

27 januari: Landingen bij Hannah Point, Bailey Head en Whaler's Bay

28 januari: Neko Harbour en Paradise Bay

29 januari: Peterman Island en Pleneau en Vernadskyi onderzoek station

30 januari: Bezoek Engels onderzoekstation en historical site Port Lockroy en landing op Cuverville Island

.: Op www.tourpress.nl de komende dagen meer informatie en achtergronden over de reis, rechtstreeks vanaf de Professor Molchanov.

Informatie over Thika: www.thikatravel.com